תיאור התכנית MSc בפיזיולוגיה של המאמץ

ראש התכנית: פרופ' יורם אפשטיין

מזכירת התכנית​: גב' טלי הרמן  (taliher@tauex.tau.ac.il)

03-6407391

פיזיולוגיה של המאמץ הינה תחום ידע ייחודי בפיזיולוגיה המתמקד בהיבטים השונים הקשורים בפעילות גופנית ואימון גופני ברבדים שונים של האוכלוסייה מספורטאים ועד חולים הנזקקים למניעה ושיקום, ועל כן בעלת השפעה נרחבת על בריאות הציבור.

מחקר בפיזיולוגיה של המאמץ ייחודי ומשלב ידע אינטגרטיבי העוסק בהבנת מנגנונים הקשורים לפעילות גופנית ברמה התאית וכן בהבנת תהליכים פיזיולוגיים ברמת הגוף השלם. שני רבדי מחקר אלו מאפשרים הבנה עמוקה של התהליכים הקשורים בתפקוד תקין של מערכות הגוף, שיפור ביצועים ומניעת פציעות גם בפעילות גופנית המבוצעת בתנאי סביבה קיצוניים. מחקר בתחום זה מאפשר פיתוח תכניות להרחבת היכולת הגופנית של ספורטאים, פתוח תכניות אימון לאוכלוסייה בריאה כמניעה ראשונית, וכן בפיתוח תכניות שיקום ייעודיות במצבי תחלואה כמניעה שניונית.

סגל המורים בתכנית עוסק במחקרים בסיסיים וישומיים באוכלוסיות שונות בהיבט הרחב של פיזיולוגיה של המאמץ, רפואת ספורט, שיקום ואורחות חיים.

התכנית מיועדת לבוגרי תואר ראשון בחינוך גופני ולבוגרי תואר ראשון במקצועות הבריאות, מדעי הרפואה ומדעי החיים המעוניינים להעשיר את השכלתם בפיזיולוגיה של המאמץ. בנוסף, תישקל מועמדות לתוכנית של בוגרי תואר ראשון מתחומים נוספים.

תכנית הלימודים לתואר מוסמך בפיזיולוגיה של המאמץ כוללת השתתפות בקורסי חובה וקורסי בחירה. התכנית הינה תכנית מחקרית המחייבת ביצוע מחקר וכתיבת עבודת גמר (תיזה). סטודנטים חסרי רקע מתאים במדעי החיים יחויבו בקורסי השלמה.

מטרות התכנית

הקניית ידע מעמיק ברבדים התיאורטי והמדעי-יישומי בתחום של פיזיולוגיה של המאמץ.

● לימוד מיומנויות בשיטות מחקר בפיזיולוגיה של המאמץ ורפואת ספורט ובכלל זה רכישת מיומנות בבדיקות פיזיולוגיות באמצעות המכשור המתקדם ביותר.

● הכשרת התלמידים לעסוק במחקר בפיזיולוגיה של המאמץ, במגוון תחומים יחודיים, דוגמת: מחקר בסיסי, מחקר יישומי, מחקר שיקומי, מחקר מקדם בריאות, ושיפור ביצועים בקרב ספורטאים. בוגרי התכנית יוכלו להשתלב בעשיה ובמחקר במוסדות שונים או המשך קריירה אקדמית.

● עידוד מחקר כבסיס לשינוי פעולות למניעת תחלואה באדם.

● לימוד כתיבה מדעית ברמה גבוהה ויכולת הערכה ביקורתית של ממצאי מחקרים.

תנאי הקבלה

תנאי הקבלה לתואר שני בפיזיולוגיה של המאמץ (MSc) הם כמקובל לתלמידי תואר שני בבית הספר לבריאות הציבור לתכנית לימודים עם תיזה, בכפוף למדרשה לתארים מתקדמים בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.

• רשאים להירשם לתכנית בעלי תואר בוגר (תואר ראשון) ממוסד אקדמי מוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה מהתחומים הבאים:  מדעי החיים, מדעים מדויקים, הנדסה, מדעי הרפואה, מקצועות הבריאות, מדעי התזונה, והחינוך הגופני בציון גמר 80 לפחות.
  • סטודנטים ממדעי הרוח, מדעי החברה ומדעים מדוייקים וכן סטודנטים ללא רקע רפואי או פרה-רפואי מתאים יחוייבו בהשלמות בהתאם לנדרש בבית הספר לבריאות הציבור. את קורסי ההשלמה ניתן לבצע לפני או תוך כדי שנת הלימודים הראשונה בתוכנית. רשימת קורסים מדויקת תבנה לכל תלמיד בהתאם לרקע האקדמי שלו. להלן דוגמא לקורסי השלמה:
  1. "מבוא לפיזיולוגיה ופתולוגיה של מחלות" (קורס מס' 0158-1118.01) - 2 ש"ס
  2. "ביוכימיה וביולוגיה של התא"  (0103.5113+0103.5114) - קורס שנתי, לא משוקלל בממוצע לתואר.

• בוגרי תואר ראשון ללא רקע בחינוך גופני או אימון יידרשו להשלים קורס "מדריכי חדר כושר" תוך כדי לימודי המוסמך (לדוגמא, ניתן לעשות זאת בקמפוס שיאים, במרכז הספורט באוניברסיטה).
  • כל המועמדים יידרשו לעבור ראיון קבלה אישי ע"י ועדת קבלה של ביה"ס לבריאות הציבור.

תלמיד יתקבל ללימודים לפי אחת מההגדרות הבאות:

• "מן המניין" - בעל תואר בוגר (תואר ראשון) ממוסד אקדמי מוכר על ידי המל"ג שסיימו את לימודיו בציון 80 לפחות, ועמד בכל קרטריוני הקבלה.
  • "מן המניין על תנאי" - מועמד שטרם קיבל את תעודת הזכאות לתואר ראשון: על המועמד להמציא זכאות לתואר הראשון בממוצע 80 לפחות עד תחילת שנת הלימודים.
  • "לא מן המניין"  - מועמד שעד תחילת שנת הלימודים לתואר שני טרם סיים את לימודי התואר הראשון. אם ועדת הקבלה המליצה לקבלו, יתקבל התלמיד כתלמיד "לא מן המניין" בתנאי שמכסת חובותיו להשלמת התואר הראשון לא תעלה על שלושה קורסים (בהיקף של עד 6 ש"ס) וציונו הממוצע בעת ההרשמה הינו 80 לפחות.
  • "במעמד מיוחד" המחייב השלמות מלימודי התואר הראשון - תלמיד שלימודי התואר הראשון שלו לא כללו את הקורסים הבאים: ביוכימיה, ביולוגיה של התא, ביולוגיה מולקולרית, גנטיקה, כימיה אורגנית, וכימיה כללית, ילמד ב"מעמד מיוחד" לתוכנית השלמות שתקבע על ידי ועדת הקבלה. תלמיד יעבור למעמד "מן המניין" רק לאחר שישלים את קורסי השלמה בציון של 80 לפחות בכל אחד מהקורסים וזאת בפרק זמן של שנה אחת בלבד.

תכנית הלימודים

תכנית הלימודים לתואר מוסמך בפיזיולוגיה של המאמץ (M.Sc) הינה תכנית מחקרית המחייבת כתיבת עבודת גמר (תיזה).
תכנית הלימודים כוללת קורסי חובה פקולטטיים  בהיקף של 6 שעות סמסטריאליות (ש"ס), קורסי חובה של התכנית בהיקף של 10 ש"ס וקורסי בחירה כללים בהיקף של 12 ש"ס.
בנוסף, על הסטודנט להשתתף במהלך הלימודים בלפחות 25 הרצאות במסגרת סמינרים חוגיים של בית הספר לבריאות הציבור.

במהלך שנת הלימודים הראשונה נדרש כל תלמיד בתוכנית למצוא מנחה לעבודת הגמר בדרגת מרצה ומעלה.

במהלך השבוע הראשון של הסמסטר השלישי ללימודים חייב כל סטודנט להגיש הצעת מחקר לתיזה לועדת עבודות הגמר הבית ספרית.

>> לתכנית לימודים מפורטת לתואר מוסמך בפיזיולוגיה של המאמץ

ט.ל.ח., המידע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ובמקרה של סתירה בין המידע באתר זה לבין תקנון המדרשה לתארים מתקדמים ו/או תקנון הפקולטה לרפואה ו/או תקנון האוניברסיטה, יגבר האמור בתקנונים אלו.