קורסים - פסיכותרפיה קלייניאנית
שנה א' - שנה"ל תשפ"ה 2024/2025
רעיונותיה החדשניים ופורצי הדרך של מלאני קליין השפיעו והעמיקו את החשיבה הפסיכואנליטית.
חשיבתה התיאורטית והקלינית סימנה כמה מהמהפכות בעולם הפסיכואנליטי. קליין עסקה יותר מכל תיאורטיקן אחר, במצבים האנושיים של האדם: בקונפליקט בין אהבה ושנאה, בדחף החיים ודחף המוות , ברוע בהרס בקנאה ובאהבה.
עבודתה הקלינית עם ילדים, הטיפול במשחק סללו את הדרך לחקר הינקות המוקדמת, עולם פנימי, ולדגש על האמת הנפשית.
בסמינר, נתוודע למושגים מרכזיים בחשיבתה : העמדה הסכיזופארוניאידית והעמדה הדיכאונית על כל מערך החרדות, ההגנות ,ויחסי האוביקט הנלווים. נתבונן על חשיבות התנועה בין העמדות ועל מצבים של אי תנועה. נתייחס לפנטזיה הלא מודעת, מקום החרדה והאבל בחשיבה שלה והשימוש בהזדהות השלכתית בעבודה הקלינית.
נקרא את קליין, גו'ן ריבייר, סוזאן אייזקס, בטי ג'וזף, פרסיליה רוט ועוד.
המשתתפים מוזמנים לשתף בדוגמאות קליניות.
(סמסטר א')
קליין הרחיבה והעמיקה בצורה מיוחדת וייחודית רעיונות יסוד שפותחו על ידי פרויד. בסמינר נבחן ונחקור חלק מהרעיונות האלה. הדיון יתמקדו סביב ארבע צירים מרכזיים אשר להם זיקה לעבודתה של קליין 1- הבנת מושג הדחף אצל פרויד ומקומו בתיאוריה הקלייניאנית 2- האובייקט הפרוידיאני והאובייקט הקלייניאני 3-עקרונות מנחים של התפקוד המנטלי ( עקרון העונג, מציאות,, פנטזיה לא מודעת ) , 4-נרקיסים ואבל.
(סמסטר א')
התסביך האדיפלי הוא אחד הגילויים החשובים ביותר של פרויד והוא נמצא בלב החשיבה הפסיכואנליטית. זהו אחד הקונפליקטים המרכזיים בנפש האדם. הוא מארגן את החיים המנטליים והוא מרכזי להתפתחות הזהות המינית. בסדנא זאת נתמקד בראייה הקלייניאנית של הדרמה האדיפלית. תפיסתה של קליין בנושא זה התבססה על פרויד אך הייתה שונה ממנו בכמה נקודות מהותיות. ממשיכיה של קליין ובמיוחד רון בריטון פיתחו והעשירו את הבנתנו
לגבי המצב האדיפלי והשפעתו המכרעת על התפתחות האישיות ועל יחסי אובייקט. בחלק הראשון של הסדנא נדון בתאוריה הקלייניאנית לגבי התסביך האדיפלי. המנחה תציג את הנושא והקבוצה תדון בו. המשתתפים יתבקשו לקרוא שני מאמרים כבסיס לדיון. בחלק השני
של הסדנא המנחה תציג שעה טיפולית על מנת להדגים כיצד התסביך האדיפלי בא לידי ביטוי ביחסי ההעברה וההעברה הנגדית בשעה הטיפולית וכיצד אפשר להבינו ולעבוד איתו בפועל. בחלק השלישי של הסדנא אחד המשתתפים יציג מקרה עם שתי שעות טיפוליות מפורטות והקבוצה תדון במקרה ובעבודה הטיפולית.
סדנה מרוכזת בת מפגש אחד ביום ראשון ה- 02/03/2025 בין השעות 15:00-19:00 בזום.
במסגרת הקורס, נקרא פרקים נבחרים מתוך הספר ונלמד את הטכניקה של האנליזה בילדים בגילאים השונים ואת הקשר בין הטכניקה ומצבי חרדה מוקדמים במהלך ההתפתחות.
בנוסף, נתחקה אחר התפתחויות תיאורטיות וטכניות הנוגעות לטיפול בילדים באנליזה קלייניאנית ונבחן אותן לאור חומר קליני שיביאו המשתתפים.
בסדנה זו נעמוד על יסודות הטכניקה של הגישה הקלייניאנית המקובלת בלונדון ונראה כיצד ניתן ליישמם באופן חי בעבודה טיפולית. נתייחס בין היתר לתפישות הקלייניאניות את הפנטזיה, את מקור הפתולוגיה והמכשולים בפני ריפוי, את ההתערבות הטיפולית כמתרחשת כמעט בלעדית דרך פירושי העברה, הניטראליות שעל המטפל לשמור, הרבדים הפסיכוטיים שבהם על המטפל לגעת, וטובו הבסיסי של האדם (לנוכח ההרסנות שבו) שעליו מתבסס כל טיפול. דגש מיוחד יושם על העמדה האנליטית המתבקשת מתפישות אלו.
(סדנה מרוכזת בחופשת הקיץ).
שנה ב' - שנה"ל תשפ"ו 2025/2026
השיעור יעסוק במופעים השונים של העברה והעברה נגדית ואיך עובדים אתם.
על המצע של ההמשגה של פרויד את מושג ההעברה, התיאורטיקנים הקלייניאנים הרחיבו, חידדו והעמיקו את ההבנה של תופעה זו ואת המשמעות הקלינית הקריטית של ההתייחסות אליה כ"דרך המלכה" הן לחוויה הרגשית הנוכחת בחדר הטיפול והן לפנטסיות הלא מודעות.
השיעור יעסוק בהתפתחות חשיבה זו החל מקליין ועד ימינו אנו תוך שימת דגש על הקליניקה של המושגים הייחודיים כגון "העברה כסיטואציה כוללת", הזדהות השלכתית ומעשה הפירוש.
(סמסטר א')
קליין הדגישה לאורך הקריירה שלה, כי התרומות המרכזיות שלה לפסיכואנליזה נובעות בראש ובראשונה מהגילויים שגילתה בתחילת דרכה בעבודה עם ילדים קטנים.
היא תפסה את הילד כיצור בעל נפש פעילה מרגע היוולדו, הכוללת אגו ראשוני, פעילות דחפית ענפה, תגובתיות רגשית עוצמתית לסביבה החיצונית והפנימית, ויכולת ראשונית להתגונן בפני חרדות מטלטלות. היא סברה כי קשיים רגשיים, התנהגותיים והתפתחותיים של ילדים יכולים להתמתן ואף לעבור טרנספורמציה בתגובה להבנת עומק ולפירוש.בקורס נעקוב אחר ההתפתחות של קליין עצמה בעבודה עם ילדים: מהסקרנות הראשונית שלה כלפי הנפש הילדית שהובילה לתצפיות ערניות ומלאת באינטואיציה באופנים בו ילדים מבטאים את עצמם במשחקים, פעולות ומילים, דרך התנסויות בהתערבויות טיפוליות שונות, ועד לפיתוח המלא של טכניקת המשחק.
נתייחס להבנות של קליין לגבי מימדים שונים בטיפול בילדים: הסטינג, התמקמות המטפל, עבודה עם טרנספרנס חיובי ושלילי, ואופן הפרשנות הייחודי.
נתייחס להתפתחויות בטכניקת המשחק הקלייניאנית לאורך השנים, ולהתאמות וההרחבות המרכזיות שלה. נקרא מאמרים של ממשיכיה שעבדו עם ילדים: חנה סגל, אסתר ביק, בטי ג'וזף, דונלד מלצר, פרנסס טסטין ועוד.
מידי פעם, ככל שיאפשר הזמן, נתבונן על וינייטות שיביאו משתתפי הקורס.
(סמסטר א')
הבעיה של פרידה ונפרדות מעסיקה את המטפל שעשוי לראות שינויים ניכרים במטופלים בעקבות הפסקות בין מפגשים. הוא גם עשוי לראות תגובות על שתיקות במפגשים עצמם. עם זאת, לפעמים פרידה אינה מזוהה באופן מודע, והמטפל עד לתגובות חוזרות לפרידה שנותרות לא מזוהות על ידי המטופל. כדי לא לחוש נפרד, עשויות לצוץ התקשרויות קומפולסיביות עם אובייקטים מגוונים (מרגשים, שנואים, אידיליים וכדומה) כדי להימנע מהכרה במה שחסר. מגוון פעילויות עשויות לשמש כמיסוך הנפרדות. הם ממלאים את המפגשים, ולעתים קרובות מוודאים שאין 'מרווח' שבו מטופל ומטפל יהיו ערים לנושא הנפרדות.
עבודה אנליטית המתרכזת בדינמיקות הנפשיות המתחוללות בבסיס התופעות האלה מתרכזת ביסודה בשאלה ממה נפרד המטופל? מה אבד לו ואינו יודע? במאמרוOn Separation; a clinical problem מדגיש ברנמן את ביסוסה של התבוננות אנליטית חשובה, שבמהלך פרידה מאובייקט אנושי טוב-דיו, הפציינט אינו לבד: הוא בקשר מתמיד עם סופר-אגו נוכח, מענה, שעושה כל שבכוחו למנוע מהמטופל גישה לאובייקט אנושי טוב-דיו. הכוחות הפועלים מבפנים ובהעברה מנסים להפריד הן את המטופל והן את המטפל מלהתקשר בדרך טובה דיה למאמץ אנושי יצירתי. הדגש של האנליטיקאי על מה שהמטופל נפרד ממנו, ויכולתו של האנליטיקאי לקשר מתמשך עם מאמץ אנושי 'טוב דיו', עשוי לאפשר התמודדות עם בעיית הנפרדות, בתוך ומחוץ למפגש, בדרך משמעותית שתאפשר עבודת אבל וטרנספורמציה מארגון פרנואידי-סכיזואידי לעבר עמדה דיפרסיבית.
(סדנה מרוכזת בחופשה בין הסמסטרים).
בקורס נבחן מושגים רלוונטיים לנושא הטכניקה הקלייניאנית: הפנטזיה הלא מודעת, העברה והעברה נגדית, הזדהות השלכתית, enactment והסטינג. נחשוב על מטרות הטיפול וכיצד פירושי העברה הם הכלי המרכזי להמשגה והבנה של הלא מודע. נלמד על הטכניקה דרך דוגמאות קליניות שיעזרו לנו לחבר בין תהליכי התבוננות ובין צמיחה של רעיונות, כמיטב המסורת הקלייניאנית. נקרא מאמרים נבחרים של קליין וממשיכיה שמייצגים התפתחויות משמעותיות בנושא זה של הטכניקה הטיפולית.
(סמסטר ב')
הסדנה תעסוק בעבודה עם חלומות מנקודת ראות קלייניאנית, הרואה בחלום ביטוי לילי של הפנטסיה הלא מודעת של יחסי האובייקט, ובה בעת מרחב פנימי לעיבודם (ביון, מלצר, קינודוז). ננסה לחשוב על ההבדלים בין מטופלים בשימוש בחלום במהלך הטיפול (סיגל, גרינברג), על החלום כקומוניקציה ועל האופן בו חלומות משקפים את יחסי ההעברה וההעברה הנגדית.
לקראת הסדנה יכינו שניים או שלושה משתתפים שעת טיפול מפורטת עם חלום, ובהתאמה לחומר הטיפולי (שיישלח מראש) יוצעו מאמרים לקריאה כהכנה לסדנא.
(סדנה מרוכזת בחופשת הקיץ).
שנה ג' - שנה"ל תשפ"ז 2026/2027
בקורס נלמד ממאמרים של ממשיכי קליין בנושאים מרכזיים בתיאוריה ובקליניקה.
נחשוב על נושאים והמשגות שהעשירו והרחיבו את הגישה הקלייניאנית דרך התבוננות
בקטעים מתוך טיפול והדרכה פוסט קלייניאנים. נתבונן במטרות שונות של הטיפול הקלאסי בכלל והקלייניאני בפרט. נחשוב על ההמשגה של ה"כאן ועכשיו" בתיאוריה ובטכניקה של ממשיכי קליין.
נסתכל על העבודה הקלינית הפוסט קלייניאנית עם ההעברה של האובייקט הרע והאובייקט הטוב, של התנועה בין העברה ושחזור, והעבודה עם שתי הידיים עם מטופלים אכפתיים והרסניים.
נקרא על היכולת לשאת את ההעברה הנגדית כמרכיב מוטטיבי בטיפול.
נקרא על חיי החלום של המטופל והתרומה של ממשיכי קליין לתיאוריה ולטכניקה של עבודה עם חלומות.
מלאני קליין מיקמה את נושא הקנאה (צרות העין) (envy) כמרכזי בחשיבה שלה. במאמרה (1957) "קנאה והכרת תודה" קליין רואה בקנאה (envy)כרגש שורשי ופרימיטיבי ביותר. היא מנסחת לראשונה את השקפתה כי קנאה מתעוררת מוקדם מאד בינקות, ובצורתה השורשית היא מכוונת לשד המיניק. האהבה, הדאגה וההזנה המוענקים על ידי האם, מעוררים שתי תגובות סותרות: האחת של סיפוק ואהבה, צורה פרימיטיבית של הכרת תודה. והאחת של עוינות וקנאה סביב ההכרה כי מקור הטוב נמצא מחוץ לעצמי.
במאמרה, קליין פורשת את הביטויים השונים של הקנאה, את ההרסנות, הפגיעה בעבודה הטיפולית ואת האשמה הכרוכה בקנאה.
בסדנה נעמוד על האבחנה בין צרות עין (envy), קנאה (jealousy) וחמדנות (greed ). נתמקד בהשפעות ההרסניות של הקנאה, בביטויים הלא מודעים שלה בקליניקה ובשאלה איך מפרשים קנאה.
ממשיכיה של קליין מקשרים את הקנאה בפגיעה ביצירתיות, ביכולת ליהנות, בקושי לבסס אובייקט טוב ועוד.
נקרא מאמרים של ממשיכה של קליין : שטיינר, בריטון, רוברט קייפר, בטי ג'וזף, איצ'יגויין, ארמה ברנמן פיק, עדנה אושונוסי, אליזבט בוט ספיליוס.
הסדנה תלווה בדוגמאות קליניות של המשתתפים.
(סדנה מרוכזת בחופשה בין הסמסטרים)
בסדנה נבקש להתבונן במושג הטראומה ולבחון מופעים ומובנים שונים של חוויית הטראומה בנפש האדם, בקליניקה וביצירות ספרות. נתחקה אחר צורות שונות בהן טראומה מגולמת בנפש, וכיצד הן קשורות לסיטואציה הטראומטית, לעמדתו של מושא הטראומה וליכולתו לשאת לה עדות חיה בעת ולאחר התרחשותה.
סדנה מרוכזת בחופשת הסמסטר ביום ג'. תאריך מדויק יפורסם בהמשך.
אהבה, אשמה ותיקון - ומסע החיים - מלכה הירש-נפחן, החברה הפסיכואנליטית הבריטית
'הגנה מאנית' היא למעשה השם הגנרי להכחשה של מציאות פנימית, כולל נזק לאובייקטים הפנימיים המשולבים על ידי הקונפליקט האדיפלי – קונפליקט אדיפלי מוקדם ופאלי. בהתפתחות הנפשית חשוב להבחין בצורך להכיר בסוג זה של נזק, וגם בכך שהוא, מטבעו, מעבר ליכולת של העצמי הינקותי לתקן. התרומה של העצמי הינקותי היא בויתור על השליטה באב והאם הפנימיים כך שהם יוכלו להזדווג (באנגלית גם לתקן: to re-pair) בתודעת הפעוט, ודרך מעשה אהבתם לתקן זה את זה. שחרור האובייקט הינו אם כן היבט חשוב של תיקון וזוהי העבודה הקשורה לעמדה הדיפרסיבית. דרך פנטסיות ופעולות תיקון אנו מקווים לעבד את החרדות של העמדה הדיפרסיבית.
בסדנא זו נחקור את המושג הבסיסי של 'תיקון' שהציגה קליין ואת הקשר בינו לבין אהבה, שנאה ואשמה. נלמד על מרכזיותו בהבנת מסע ההתפתחות הנפשית והתהליך הטיפולי.
(סדנה מרוכזת בחופשת הקיץ. הסדנה תינתן בשפה העברית).