חייל הבדיל - לגדול ולהתפתח כשהגופני פגוע או מוגבל

חייל הבדיל - לגדול ולהתפתח כשהגופני פגוע או מוגבל, מבט פסיכואנליטי  א ב ג

יצחק הירשברג

א. הלימודים מיועדים לפסיכיאטרים, פסיכולוגים קליניים ועובדים סוציאליים העוסקים בבריאות הנפש, שהנם בוגרי תכנית הכשרה בפסיכותרפיה באוריינטציה פסיכואנליטית, בהיקף ובתכנים המקבילים לאילו של התכנית הבסיסית התלת שנתית  באוניברסיטת תל אביב או שהנם בכירים בתחום, 7 שנות ניסיון לפחות, לאחר סיום ההתמחות.

ב. הלימודים יתאפשרו למטפלים (MA) ממקצועות טיפוליים נוספים, שהנם בוגרי תכנית הכשרה בפסיכותרפיה באוריינטציה פסיכואנליטית, בהיקף ובתכנים המקבילים לאילו של התכנית הבסיסית התלת שנתית באוניברסיטת תל אביב, ושעוסקים בתחום הטיפולי.

ג. הלימודים מיועדים גם לבוגרי תכניות הלימוד בגישות פסיכודינמיות בעבודה עם מבוגרים/ילדים ונוער בתכנית לפסיכותרפיה, אוניברסיטת תל אביב.

מטרת הקורס היא להכיר את המאפיינים המייחדים ילדים ומבוגרים עם מוגבלויות גופניות ואת ההתייחסות הפסיכואנליטית למוגבלות ונכות בתאוריה ובקליניקה.

בעוד מרבית הגישות הפסיכואנליטיות עוסקות בעיקר במצע הרגשי המאפשר לתינוק לגדול ולהתפתח נפשית, אנו נוסיף לכך גם את מקומו של המצע הגופני בתהליכים אלו, במיוחד כשהגופני פגוע או מוגבל. נתמקד בהשפעות האפשריות שיכולות להיות לכך על ההתפתחות המנטאלית, על העולם הפנימי ועל היחסים עם הסביבה. נעשה זאת דרך סקירת ההתייחסות לנושא אצל כותבים שונים, דרך דוגמאות מן הספרות היפה והאמנות, ומתוך מקרים שיביאו המשתתפים.

תאורטיקנים רלוונטיים: פרויד, ויניקוט, אנה פרויד, אוגדן, פרייברג, גדיני, טסטין, מייסנר, לומבארדי, אלוורז, ג'נביב האגג, סינסון.

מן הספרות: שקספיר, אנדרסן, סטפן צוויג, אפלפלד, שילה, גילמן.

תכנים: המצע הגופני, מצבים גופניים ראשוניים, דימוי גוף ותפיסת גוף בנכות, מנטליזציה של האחרות, התבגרות ובגרות, המפגש של המטפל עם מוגבלות ונכות, הורות מיוחדת, אחאות, השפעת הטכנולוגיה והסייבר.

קורס סמסטריאלי, סמסטר א', ימי ג' בין השעות 19:00-20:30.

להורדת טפסי ההרשמה לקורס  >>