מפגשי העשרה מקצועיים

הרצאות העשרה

08 במאי 2024, 20:30 
בזום 
ברשום מראש
מפגשי העשרה מקצועיים

שמחים להזמינכם/ן למפגשי העשרה מקצועיים 

שימו לב - ההשתתפות במפגשים מותנת בהרשמה מראש.

 

 

מפגש שישי  - הערב יתקיים ביום רביעי 08/05/2024 בין השעות 20:30-22:00 בזום

טראומת ה-7.10 לאור ובצל טראומת השואה - פרופ’ מירב רוט

תקציר ההרצאה:

הרצאה זו מתקיימת בשבוע בו חל יום השואה. במהלכה, נתבונן באירועי ה 7.10 לאור הטראומות המוקדמות שפקדו אותנו כעם, ובמרכזן שואת אירופה, שעולה כאסוציאציה בפי רבים בחודשים האחרוניםנבחן ככלל את השפעותיה של טראומה מוקדמת על האופן בו נחווית טראומה בהווה. כך למשל, נעסוק במושג "העברה בין דורית רדיואקטיבית" שטבעה פרופ' יולנדה גמפל, ונבחן כיצד זו משפיעה על האופן בו הדורות שספגו אותה יחוו טראומה מאוחרת יותר. לצד זאת, נדון  בטראומות קודמות גם כמסמנות את האפשרות לקום מן התופת בהווה ולבנות מתוכה חיים בעלי משמעות. נחשוב על אשמת הניצולים, וגם על חובת הניצולים שלנו, כשאנו ניצבים ושרשרת הטראומות ענודה על צווארנו, תרתי משמע. נתבונן גם כיצד קריאת ספרות על טראומה קודמת מסייעת בכינון פשר והתחברות לדחף החיים בעת מפגש עם טראומה נוכחית

 

לינק להרשמה עבור סגל ותלמידי התכנית לפסיכותרפיה

 

לינק להרשמה לאורחים חיצוניים - 40 ש"ח

 

ההרשמה לערבים הבאים טרם החלה.

 

מפגש שביעי - הערב יתקיים ביום רביעי 05/06/2024 בין השעות 20:30-22:00 בזום

מצאתי לזה מילים" –בין הגופני לסימבולי בעקבות "נופל מחוץ לזמן" - ד"ר שרון שטרסבורג

תקציר ההרצאה:

ספרו של דויד גרוסמן "נופל מחוץ לזמן" מציב במוקד את אחת החידות האנושיות המורכבות והמרתקות ביותר - איך ייתכן ייצוג למה שבהכרח חומק מן האפשרות לייצוג? כיצד ניתן לתת מילים לבלתי ניתן לתיאור? אירועי 7.10 הותירו אותנו – מטפלים ומטופלים, אלה לצד אלה - נאבקים בשאלות הללו, מגששים אחר אופני ייצוג, למרות ומתוך הכרה במגבלותיה של השפה.

ההרצאה תעסוק בחיבור בין אובדן, הסמלה ושפה. הניתוח הספרותי של הטקסט של גרוסמן מציע תובנות רלוונטיות לטיפול פסיכואנליטי בטראומה ואובדן, בהן שאלת היכולת לייצר תנועה מתוך הקיפאון הטראומטי. אפשרות התנועה תיבחן דרך רמות הסמלה שונות החל מן הפעולה הפיזית, שמקורה בתחושות גופניות ראשוניות, דרך המפגש עם המציאות היוצר סימן קונקרטי, ועד לסיכוי למצוא חירות במרחב הסימבולי המילולי. בנוסף, ייבחנו סוגים של כשל סימבולי במצבי אובדן וכיצד היחלצות מהם אפשרית רק מתוך קשר עם אחר.

ד"ר שרון שטרסבורג, פסיכולוגית קלינית מדריכה. אחראית הוראה בתכנית לפסיכותרפיה, אוניברסיטת תל-אביב. מורה ומדריכה בתכנית הליבה לפסיכותרפיה ובמסלול ההמשך ויניקוט, ביון והעצמאים בפסיכואנליזה, אוניברסיטת תל אביב. 

 

מפגש שמיני  - הערב יתקיים ביום רביעי 26/06/2024 בין השעות 20:30-22:00 בזום

הערות על ״אהבת האנטישמיות״ - ד"ר ערן רולניק

תקציר ההרצאה - "אנטישמיות', כתב מארסל פרוסט, נושאת בחובה אמת שהשתגעה ".מה היא אותה אמת המקופלת בעמדה האנטישמית? במה שונה שנאת היהודי מסוגים אחרים של גזענות ושנאת הזר והשונה? בעקבות אירועי ה 7 באוקטובר שבתי להרהר בשנאת היהודי כסוג של "אהבת העברה", כמופע נפשי, אינדיבידואלי וקבוצתי. 
אדבר על כמה סוגים של המופע האנטישמי, על ההיקסמות והגועל שהוא מעורר, ואקשור בינם לבין האתיקה והקליניקה האנליטית שלעיתים נדמה לי שהיא חייבת את קיומה לאנטישמיות לא פחות מאשר לגילוי התסביך האדיפאלי. 

 

 

 

 

מפגשים שהתקימו:

מפגש ראשון - הטראומה של חיי היום יום - ד"ר משה ברגשטיין - המפגש כבר התקיים
מפגש שני - על העדות ומשמעויותיה - בזיכרון הקולקטיבי ובזיכרון האישי- ד"ר חנה אולמן - המפגש כבר התקיים תקציר ההרצאה:
ההרצאה תעסוק במשמעויות העדות לטראומה בעת הזאת ומעבר לה. טראומה מוגדרת כאירוע ללא עד.
 ואולם, בעקבות אירועי השבת השחורה אנו מוצפים בעדויות - החל בסרטונים וואטסאפים מזירת האירועים, דרך עדויות ניצולים, עדי ראיה ושמיעה ובני משפחותיהם, וכלה בייצוגים פרפורמטיביים של חוויות או מסרים הקשורים לאסון. נתוודע בהרצאה לפונקציות חשובות של העדויות - לתפקידן בהבניית הזיכרון הקולקטיבי, ולתפקידה ומשמעותה של העדות האישית על טראומה כחלק מתהליך טיפולי. כמו כן, נדון בתפקידו של המטפל.ת כעד רדיקלי, ונצביע על הבדלים המבחינים בין עדות קתרטית המכוונת לקולקטיב, לבין עדות הסובייקט המועברת לאחר.
מפגש שלישי - איך להתעורר - עבודה עם חלומות בעת הזאת - אבי ריבניצקי - המפגש כבר התקיים

תקציר ההרצאה:
היה זה לאקאן שאמר שבני אדם מתעוררים מחלומותיהם כדי להמשיך לישון. בכך הצביע על הממשות של החלום במציאות הנפשית של הפרט, ממשות שיכולה בקלות להיות מכוסה על ידי מה שמכונה ״מציאות״, שהיא בעצם המציאות החיצונית החברתית
.

בשבת השחורה, במוות, במלחמה שבאה בעקבותיה, בהיות חטוף, נדמה שהממשי פרץ באלימות לחיינו, ניפץ ופורר את ההבניות וההבנות שלנו, והותיר אותנו הלומים וחסרי אוריינטציה . בהיעדר ההבניות שהסדירו והנחו את חיינו, הפציע הפיתוי לסדר את העולם מחדש תוך הסתתרות מאחורי ״אנחנו״ גדול. הכניעה לפיתוי זה יכולה להזיק לסובייקט בעיבוד המציאות הפנימית והחיצונית גם יחד. בהרצאה נעקוב אחר האופן בו עבודה עם חלומות יכולה לחלץ אותנו מהמבוי הסתום הזה, ולכוון מחדש את הקשב שלנו לסובייקטיביות הייחודית - המצפן היחיד להתמצאותנו בעולם

מפגש רביעי -עצמי-יחיד ועצמי-קבוצה שסועים מחפשים איחוי - ד"ר גבי מן - המפגש כבר התקיים

האירוע הקטסטרופלי של ה-7.10 והמלחמה אשר פרצה בעקבותיו , חשפו את כולנו למציאות שאכזריותה עולה על כל דמיון. אנו עסוקים  בניסיון לפענח את משמעות האירועים תוך שאנחנו נתונים באבל אישי כבד ובקיום עצמי-קבוצה- שבור.

ההרצאה תתמקד בהשפעת ההתרחשויות המפלצתיות על עצמי-היחיד, ועל עצמי-הקבוצה אשר נדחקו להתקיימות בתודעה שהיא במידת-מה מפוצלת: מחד- מתקיים הרצון לשמור על רוח האדם, על חוסן, והשתוות הנפש, ומאידך-  זעם וצורך בנקמה מאיימים על קוהסיביות עצמי-היחיד כמו גם על עצמי-הקבוצה. דיון תיאורטי, דוגמאות מהספרות ומקרה קליני ידגימו את המחיר הכבד שגובה זעם נרקיסיסטי, כמו גם מחשבות על ריפויו של העצמי הפגוע.

כל העת נתמקד בשאלות הבאות: מה הם הסיכונים הגלומים בזעם? איך אפשר להתמיר זעם ולכונן מצב-עצמי מאוזן בהיבט הנרקיסיסטי?

שפת ה'אין-שפה' של טראומה, אבדן ואֵבֶל: מחשבות על עדויות מ-'השבת השחורה'- ד”ר עפרה כהן-פריד- המפגש כבר התקיים

תקציר ההרצאה:
הצירוף "אין מילים" שב וחוזר בדבריהם של ניצולי 'השבת השחורה' ושל מי שיצא לחלצם מאימת המוות והזוועות. ניצולים ומצילים כאחד חשים אילמים בניסיון לומר את שראו וחוו. שפת היום יום כשלה בתיאור אירועי השבת השחורה, בהעברה ובתיקוף של החוויה וההתמודדות עימה. קריסת המסמנים המילוליים, היעדר תחביר נגיש וקוהרנטי והאילמות שמתלווה לאלה, הם שעשויים להעיד על מה שלא ניתן להעיד עליו. ההרצאה תבקש להאיר, דרך דוגמאות ודרך כתיבתו של המשורר פול צ'לאן, את מצב ה'אין-שפה' בהקשר של טראומה, אובדן ואֵבֶל מנקודת מבט של הסובייקט הדובר ושל הזולת המאזין, ולהציע את מעמד העֵדוּת וההקשבה לעֵדוּת כמצע ליצירת תחביר, ליצירת שפת ה'אין-שפה' בהקשר של מוראות 'השבת השחורה' .

ד"ר עפרה כהן-פריד היא פסיכולוגית קלינית מומחית, פסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל, ראש המסלול ללימודי המשך מתקדמים פסיכולוגיית העצמי והמעשה הטיפולי, , התכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית, הפקולטה למדעי הרפואה והבריאות באוניברסיטת תל אביב. מחברת הספר 'ומי יזכור את הזוכרים: אבות ואימהות כותבים על הבנים ששכלו במלחמה' בהוצאת רסלינג, זוכה פרס לורך לחקר ישראל, תש"פ, 2020.

 

 

נשמח לראותכם,

צוות התכנית לפסיכותרפיה

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>