החוג לרפואת עיניים - עבר, הווה ומבט לעתיד

 

 

 

 

 

 

 

מאת: פרופ' אריה סולומון ופרופ' דני געתון

יולי 2015

 

הקדמה

עם מינויי לראש החוג לרפואת עיניים נגשתי מייד למלאכת איסוף ותיעוד ההיסטוריה של החוג מצד אחד ואת השמות והתמונות של ראשי החוג מאז היווסדו, מצד שני. המלאכה לא היתה קשה, לפרופ' סולומון היה את מרבית המידע ורק היה צריך לבקש.

 

 

אוניברסיטת תל-אביב

אוניברסיטת תל-אביב נוסדה בשנת 1954 ורק כעבור עשור חל המעבר לקמפוס ברמת אביב, לא מעט בזכות ד"ר ג'ורג' וייז וראש העיר תל-אביב מרדכי נמיר. ד"ר וייז הצליח לגייס תרומה משמעותית ביותר לאוניברסיטה הצעירה ונתמנה בהמשך לנשיאה, תפקיד ששימש בו עד 1971. בתחילת שנות ה- 70 התבססה האוניברסיטה והישגיה המדעיים העמידו אותה בשורה הראשונה של האוניברסיטאות בעולם וכמוסד הגדול בישראל להשכלה גבוהה.

 

 

הפקולטה לרפואה

בשנת 1963 נוסדה הפקולטה ללימודי המשך ברפואה, אשר סימנה את תחילתו של בית הספר לרפואה. בשנת 1964 נפתח בית הספר לרפואה ורק ב- 1972 קיבלה הפקולטה את שמה על שם האחים סאקלר, רופאים אמריקאיים שתרמו ויסדו את הבניין שהפך מאז שנת 1973 למשכנה הנוכחי של הפקולטה לרפואה. עד שנת  1967 למדו רק את השנים הקליניות. לשנים אלו התקבלו סטודנטים ישראלים שלמדו את השנים הקדם קליניות בחו"ל. רק בשנת 1967 נפתח בית הספר משנת הלימודים הראשונה.

 

 

רפואת העיניים באיזור המרכז

רפואת העיניים של איזור המרכז פעלה עד שנות ה-60 במסגרת חמש מחלקות: בית חולם "הדסה"  ברח' בלפור בתל אביב, בית חולים צהלון –דונולו, ביפו, בית חולים בילינסון, פתח תקווה, בית חולים אסף הרופא בצריפין ובית חולים תל השומר. עוד לפני הקמת בית הספר לרפואה, נפגשו ראשי מחלקות העיניים בפגישות בחוגי בית על מנת להחליף מידע  וללמוד על מקרים חדשים. השתתפו אז במפגשים ד"ר אפרים סיני ז"ל, מנהל המחלקה ב"הדסה" בלפור, ד"ר רודולף זק"ש, מנהל המחלקה של אסף הרופא, פרופ' ריכרד שטיין ז"ל, מנהל המחלקה של תל השומר ופרופ' קורץ ז"ל, מנהל המחלקה בבילינסון. המפגשים הללו היו הגרעין של הפגישות הקליניות של היום.

 

 

החוג לרפואת עיניים

פתיחת בית הספר לרפואה הוליד מסגרות אקדמיות אשר בהן החוגים הקדם קליניים והחוגים הקליניים. כך הוקם בשנת 1968 גם החוג לרפואת עיניים. עד שנת 2002 נקרא חוג זה החוג לאופתלמולוגיה וביוזמתו של פרופ' אריה סולומון שונה השם לשמו הנוכחי, החוג לרפואת עיניים. יו"ר החוג הראשון היה פרופ' ריכרד שטיין ז"ל ממובילי רפואת העיניים בארץ וחתן פרס ישראל על מפעל חייו. במהלך כהונתו הועברו המפגשים של ראשי המחלקות לאולם ההרצאות של בית החולים איכילוב שנפתח גם הוא בשנת 1964 במקביל לבית הספר לרפואה. מחלקת העיניים הועברה מבית חולים "הדסה" בלפור לבית חולים איכילוב. בראש המחלקה כהנה אז ד"ר ליבלינג ז"ל. חמשת המחלקות שהחלו את המפגשים היו גם המחלקות הראשונות המסונפות לחוג לרפואת העיניים. עם השנים, נסגר בית חולים צהלון ונפתח בית חולים וולפסון בחולון. פרופ' מרים רומם  ניהלה את המחלקה שם. בשנות ה-70 נפתחה מחלקת עיניים בבית חולים השרון בפתח תקווה בניהולה של פרופ' חנה סביר. מחלקת עיניים נוספת הוקמה בבית חולים מאיר, בכפר סבא. כיום מסונפות לחוג לרפואת העיניים המחלקות הבאות: בית חולים איכילוב בתל-אביב, בית חולים וולפסון בחולון, בית חולים אסף הרופא בצריפין, בית חולים שיבא בתל השומר, בית חולים מאיר בכפר סבא ומערך עיניים רבין בפתח תקווה, הכולל את בילינסון, השרון ושניידר. הסגל האקדמי של המחלקות המסונפות משתתף בהוראה של רפואת עיניים לסטודנטים לרפואה של בית הספר לרפואה ולמתמחים ומומחים ברפואת העיניים  במסגרת בית הספר ללימודי המשך ברפואה.

 

במהלך הכנת מאמר זה שאלתי את פרופ' סולומון איך השתלבו המפגשים הקליניים, של ימי שישי, הידועים בשם "מפגשי איכילוב" לתוך החוג לרפואת עיניים?

 

התפרצתי לדלת פתוחה כיון שפרופ' סולומון נזכר מייד: "בשנת 1989 נתבקשתי לרכז את נושא ההוראה של החוג וליוויתי את החוג בנושאים אלו עד 2012. את המפגשים הקליניים באיכילוב התחלתי להנחות אישית משנת 1991.

 

בשנת 1993 נוסף לבנין איכילוב הישן בנין סוראסקי החדש. בבנין זה הוקם אולם הרצאות חדש וגדול ואולם ההרצאות של איכילוב והספרייה הצמודה אליו נהרסו. המנהל האדמיניסטרטיבי של המרכז הרפואי תל אביב מסר לי שעד כה בית החולים לא ביקש כל תמורה עבור האולם שבו ערכנו את המפגשים. מאחר והאולם החדש מאובזר בציוד יקר וצורך חשמל רב והוצאות אחזקה, חייבים לשלם על האולם. הדבר גרם למשבר כיון שלא היה כל תקציב למטרה זאת. חשבתי לנכון לבקש מראש בית הספר ללימודי המשך להכיר במפגש הקליני של המחלקות כחלק מתוכנית הלימודים של התוכנית ברפואת העיניים וכך להעביר את המפגש לאוניברסיטה. בפגישה עם ראש בית הספר, פרופ' מנחם פאינארו, הוסכם ואושר הדבר והמפגש עבר לאולם לולה כפי שקורה עד היום".

 

איך זה, שאלתי, שבפורום הזה מעורבות מחלקות שאינן מסונפות ישירות עם אוניברסיטת תל-אביב? "חשבתי לנכון לתת במה למחלקות אחרות הפועלות באזור המרכז וכך צורפו לתוכנית מחלקת עיניים של בית חולים קפלן, מחלקת עיניים של בית חולים ברזילי ומכון העיניים של מכבי. במתכונת זו נערכים המפגשים עד היום". 

 

 

ראשי החוג לרפואת עיניים

מאז היווסדו של החוג לרפואת עיניים מונו ראשי החוג הבאים:

 

פרופ' ריכרד שטיין

פרופ' רוברט בר יצחק

פרופ' משה לזר

פרופ' מיכאל בלומנטל

1974-1968

1980-1974

1984-1980

1988-1984

 

 

 

 

פרופ' מיכאל בלקין

פרופ' מיכאל בלומנטל

פרופ' גיורא טרייסטר

פרופ' אהוד אסיה

1992-1988

1994-1992

1998-1994

2002-1998

 

 

 

 

פרופ' אריה סולומון

פרופ' מרדכי רוזנר

פרופ' רותי סיגל

פרופ' דני געתון

2006-2002

2010-2006

2014-2010

2014-2018

       
   

פרופ' חני לבקוביץ ורבין

2018-2021

פרופ' ריטה ארליך

החל מ -2022

   
 

 

 

החוג לרפואת עיניים לקראת שנת  2015

החוג פעיל כיום בשלושה מישורים עיקריים, שהם המשך ישיר לעשייה ההיסטורית שתארנו לעיל. הוראת סטודנטים, הקורסים ללימודי המשך והפורום הקליני.

 

 

הוראת סטודנטים

הסטודנטים לרפואה מגיעים למחלקות המסונפות לפקולטה בשנה החמישית לקלרקשיפ של שבוע ימים ובשנה הרביעית של המסלול הארבע שנתי. בנוסף בוחרים סטודנטים בשנה השישית לשהות במחלקות העיניים במסגרת האלקטיב. גם תלמידי המסלול האמריקאי בוחרים בתקופות אלקטיב במחלקות העיניים. כיון שהקלרקשיפ קצר ומוגבל הוכן חומר רב באתר האוניברסיטה לקריאה והכנה עצמית של נושאים אותם חייב הסטודנט לכסות בעצמו לקראת שבוע הקלרקשיפ. במהלך הקלרקשיפ נחשף הסטודנט למתכונת מיטבית המשלבת הרצאות פרונטליות מצד אחד וחשיפה קלינית מגוונת במחלקה, במרפאות החוץ ובחדרי הניתוח.  

 

 

הקורסים ללימודי המשך

הקורסים ללימודי המשך מושכים עשרות רופאים צעירים בשלבי התמחות שונים ברפואת עיניים וזאת בעיקר ממחלקות העיניים במרכז אך גם מהצפון מצפת, עפולה וחיפה כמו גם מירושלים ורחובות ועד לדרום, מאשקלון ובאר שבע. הקורסים מתנהלים במחזוריות של ארבע שנים ומכסים את מרבית שטחי האופתלמולוגיה וזאת על ידי מיטב המרצים והמומחים בשטחם מסגל חברי החוג ומחלקות העיניים המסונפות לאוניברסיטה. הרופאים המתמידים בקורסים במשך 6 סמסטרים מקבלים הכרה ללימודי תעודה ברפואת עיניים, מטעם האוניברסיטה.   

 

 

פורום קליני

הפורום מושך קהל רופאים צעירים וותיקים כאחת בימי שישי לדיון וליבון מקרים מיוחדים המוצגים על ידי מחלקות מאיזור המרכז אף מעבר לאלה המסונפות. לאחרונה משתנית מתכונת ההצגה מתוך מטרה לערב מומחים ממחלקות אחרות לדון ולפתח את הנושא המוצג על מנת להגביר את הענין והמידע. 

 

לסיכום, החוג לרפואת עיניים בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב יחגוג בשנים הקרובות 50 שנה להיווסדו. זהו החוג לרפואת עיניים הגדול בארץ המשרת אוכלוסיה גדולה של תלמידים מרמת הסטודנט, דרך רופאים צעירים בשלבי התמחות שונים ועד לרופאים וותיקים, מומחים ברפואת עיניים ולעיתים אף מדיסציפלינות אחרות.

 

מאמר זה פורסם בעיתון "העין" גיליון מס' 23, יולי 2015.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>