החוג לפתולוגיה

חוגים פרה-קליניים

תמונת נושא החוג לפתולוגיה
  • אודות
  • קורסים
  • מחקר
  • סגל החוג לפתולוגיה
  • יצירת קשר

 

מטרת המחקר הפתולוגי היא להבין את המנגנונים המביאים להתפתחות מחלה ברמה המולקולרית והתאית, כמו גם ברמת הרקמה השלמה. המחקר הפתולוגי מהווה את החוליה המקשרת בין המחקר הבסיסי והמחקר הקליני.

נושאי המחקר של החוקרים במחלקה כוללים הבנה של תהליכים נורמליים ופתולוגיים המעורבים בתהליכי צמיחה והתפתחות, זיהוי מנגנוני בקרה של תהליכי חלוקה והתמיינות, חקר התהליך הסרטני, הדמיה של תנועת חלבונים תוך תאית, הבנת תהליכים אימונולוגיים וזיהוי סמנים לתהליכים פתולוגיים שונים על מנת להקל על זיהוי הרקמות הפגועות ומעקב אחר התפתחות מחלות ברקמות האדם.

 

בשנים האחרונות נקלטו בחוג לפתולוגיה חוקרים חדשים אשר הקימו קבוצות מחקר שונות. קבוצות מחקר אלו מתמקדות בחקר תהליכים גידוליים והיבטים שונים של מחלת הסרטן ומובילות מחקרים במגוון תחומים, בהם: פתוגנזה של תהליכים אנדוקריניים, הבנה של תהליכים תוך תאיים וכן פיתוח ומחקר שיטות בתחום מיקרוסקופיה.


שיטות המחקר שבהן משתמשים החוקרים בחוג לפתולוגיה הנן רבות ומגוונות וכוללות שיטות מחקר של ביולוגיה תאית, תרביות תאים, הדמיה תאית בזמן אמת, שיטות של ביולוגיה מולקולרית, מיקרוסקופיה אלקטרונית, עיבוד חתכי רקמה, אימונוהיסטוכימיה, חקר תהליכי העברת סיגנלים תוך תאיים, ומודלים של חיות מעבדה כולל חקר עכברים טרנסגניים.


המחלקה לפתולוגיה כוללת שבע קבוצות מחקר הממוקמות בבניין הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, כמו גם מספר רב של מעבדות בבתי החולים המסונפים לפקולטה.

 

החוג לפתולוגיה כולל את מעבדות המחקר הללו:  

 

שם  מחקר

פרופ' נטע ארז, ראשת החוג לפתולוגיה

Tel: 972-3-6408689

המעבדה לביולוגיה של גידולים סרטניים וגרורות

גידולים סרטניים הם יותר מאוסף של תאי גידול: התפקיד הקריטי שממלאת המיקרו-סביבה של הגידול הסרטני בכל שלבי התפתחות הגידול הוא נושא מרכזי בחקר הסרטן היום. בניגוד לעבר, כשחקר הסרטן התמקד בתהליכים המתרחשים בתוך התא הסרטני, חקר הסרטן היום מתייחס לגידול הסרטני כאל איבר רב תאי.

הרב המוחלט של מקרי המוות מסרטן הם תוצאה מהתפתחות גרורות, ולא מהגידול המקורי. סרטנים גרורתיים הם ברב המקרים בלתי ניתנים לריפוי, וניתן רק לנסות ולהאריך את חייהם של החולים. פרק הזמן, שלעיתים ארוך, בין גילוי הגידול הראשוני לבין התפתחות גרורות מלמד כי על מנת לגדול באיבר המרוחק, התאים הסרטניים צריכים לרכוש את היכולת "לחנך" את תאי המיקרו-סביבה באיבר החדש לתמוך בגדילתם, בדומה לגידול הראשוני. למרות ההבנה הגוברת שהסביבה המטסטאטית חיונית להתפתחות גרורות, מעט מאוד ידוע על התהליכים המתרחשים במיקרו-סביבה של הגרורות.

נושא המחקר העיקרי שלנו הוא הבנה ואפיון מסלולים מולקולריים חדשים במיקרו-סביבה של הגידול בשלבים השונים של התפתחות סרטן - החל מהשלבים הראשונים ועד התפתחות גרורות, תוך התמקדות בתהליכי דלקת המסייעים לגידול. אנו חוקרים נושאים אלה על ידי שילוב של מודלים של עכברים טרנסגניים וכן מידע קליני מחולים. הנושאים העיקריים שלנו הם סרטן שד, מלנומה, וסרטן השחלות.

אפיון מסלולים מולקולריים התומכים בהתפתחות גרורות, יוביל לזיהוי מטרות חדשות לטיפולים חדשניים המכוונים אל המיקרוסביבה, מתוך מטרה לעכב או למנוע התפתחות גרורות.

ד"ר מיכאל מיליאבסקי   
ד"ר כורת הירשברג   
ד"ר אפרת ורטהיימר-הילמן   
ד"ר ירון כרמי  

ד"ר אסף מדי

Asaf Madi Ph.D.

Tel-Aviv University

Sackler Faculty of Medicine

Department of Pathology

Room 426

המעבדה לSystems Immunology

אם ניתן להפעיל את מערכת החיסון כנגד תאי סרטן? אילו תאים חשובים ומה מונע מהם לפעול בחופשיות? והאם ניתן לאקטב את אותם תאי מערכת החיסון ולגרום להרס תאי הסרטן ובאותה נשימה לספק זיכרון חיסוני שימנע את הישנות המחלה?

מערכת החיסון הינה מערכת מורכבת הכוללת מגוון רחב של תאים מסוגים שונים, המסוגלת לבצע מגוון רחב של פעולות: זיכרון, למידה ויכולת קבלת החלטות - בדומה מאד למערכת העצבים – אבל תוך כדי תנועה.

במעבדתנו, אנו משתמשים במודלים עכבריים ומשלבים שיטות ניסיוניות חדשניות כגון  single cell RNAseq  יחד עם שיטות חישוביות מתקדמות בכדי לענות על השאלות האלו ואחרות.

ד"ר ליאת דרוקר

Liat Drucker, Ph.D., Senior lecturer

Oncogenetic Laboratory

Meir Medical Center, Kfar Saba,

And Sackler Faculty of Medicine,

Tel Aviv University, Tel Aviv, Israel

 

Tel+972-9-7472466

Fax+972-9-7471145

המעבדה האונקוגנטית – בית חולים מאיר, כפר סבא

במעבדתנו אנו חוקרים מיאלומה נפוצה. מיאלומה נפוצה הינה ממאירות חשוכת מרפא של תאי פלסמה המצטברים במח העצם.

בשנים האחרונות הדגמנו שתאי גזע מזנכימאליים מתורמים נורמלים מדכאים שגשוג והתפשטות של תאי המיאלומה, בעוד שתאי גזע ממח עצם של חולי מיאלומה מגבירים שגשוג, התפשטות ועמידות לתרופות של תאי המיאלומה.

המעבדה חוקרת כעת שני כיוונים עיקריים:

  • כיצד תאי גזע מזנכימאליים במח העצם משתנים עם התקדמות התהליך הסרטני והופכים ממדכאי סרטן (Tumor Suppressors) לתומכי סרטן (Tumor Promoters).
  • חיפוש סימנים להתקדמות מיאלומה נפוצה בסביבת מח העצם תוך שימוש בשיטות אנליזה רבות תפוקה וממוחשבות.

במחקרינו אנו שואפים לשפוך אור על כיצד ומתי תאי הגזע משתנים, אפיון מדויק יותר של נישת המחלה, שיפור יכולתנו לנבא את התקדמות המחלה ולהציע מטרות חדשות לטיפול.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>