האלרגיה בחזית המחקר

במרכז הרפואי שמיר אלרגיה היא לא אבחנה סופית אלא התחלה של דרך טיפולית מבטיחה

כתבה: ד"ר נעמה אפשטיין, מכון אלרגיה, אימונולוגיה וריאות ילדים, המרכז הרפואי שמיר

 

 

במכון אלרגיה, אימונולוגיה וריאות ילדים, במרכז הרפואי שמיר, מטופלים ילדים (ומבוגרים) עם מגוון תחלואות אלרגיות ואימונולוגיות. המכון מהווה מרכז לאבחנה וטיפול באלרגיה למזון, ואחד המרכזים הגדולים בעולם לאימונותרפיה פומית (oral immunotherapy) עבור מטופלים עם אלרגיה למזון מתווכת IgE. תוכנית טיפול זו נועדה ליצור סבילות לאלרגן ובכך לשפר את איכות חייהם של מטופלים עם אלרגיה למזון. תוכנית הטיפול החלה באפריל 2010, ומאז טופלו במכון מעל ל- 2500 אנשים, כאשר רובם הגדול הצליחו לייצר סבילות כנגד האלרגן אליו טופלו וכיום הם אוכלים אותו באופן קבוע.

 


כחלק מהעבודה השוטפת במכון האלרגיה מתנהל גם מחקר רב, בעיקר בתחום האלרגיה למזון:
 
1.    אבחנה של אלרגיה למזון.
האבחנה של אלרגיה למזון מצריכה לעיתים קרובות ביצוע מבחני תגר המצריכים כוח אדם רב ומלויים בחשש לתגובות. במכון מתנהל מחקר על שיטות אבחון אשר יכולות להקטין את הצורך בתגרים. שיטות אלו כוללות בדיקות דם לשפעול באזופילים הנעשות במכון, ושיתופי פעולה עם מרכזים בחו"ל הכוללים בדיקות לקומפוננטות (CRD ) לצורך שיפור האבחון.  

 

2.    מציאת ספי תגובה למזונות אלרגניים.
כיום נדרשים אנשים עם אלרגיה למזון להימנע ממזונות עם הכיתוב "עלול להכיל" מחשש לתגובה אלרגית. במכון מתבצע כיום פרויקט מחקרי אשר מטרתו להגדיר בצורה מדויקת את ספי התגובה למזונות שונות באוכלוסייה, באופן שניתן יהיה לסמן מזונות אלרגניים, כאשר התכולה תעבור ספים אלה, או מזונות כלא אלרגניים כאשר התכולה תהיה מתחת לאותו סף. הדבר צפוי לשפר באופן משמעותי את איכות החיים של מטופלים עם אלרגיה למזון. 

 

3.    טיפול באלרגיה למזון.
המכון פרסם בשנים האחרונות מספר רב של מאמרים על הטיפול באלרגיה למזונות שונים, שיעורי ההצלחה, תגובות שקורות במהלך הטיפול, והשפעת הטיפול על איכות החיים של המטופלים. נמצא כי הטיפול לאלרגיה לחלב הינו משמעותית קשה יותר מאלרגנים אחרים. הקושי מתבטא בשכיחות גבוהה יותר של תגובות אלרגיות קשות במהלך הטיפול ובאחוזי הצלחה נמוכים יותר. על רקע זה, מבוצעים מספר מחקרים שמטרתם לאפיין את המטופלים עם אלרגיה לחלב, מבחינה קלינית ומעבדתית, ואף למצוא שיטות אימונותרפיה טובות יותר עבורם. אלה כוללים אימונותרפיה בפעוטות קטנים מגיל שנתיים עם אלרגיה לחלב, וטיפול עם פורמולה חלבית מועשרת בפרביוטיקה ופרוביוטיקה.

 

4.    שיתופי פעולה רב-מרכזיים. 
חלק בלתי נפרד מהמחקר במכון עוסק גם במחקר מעבדתי בניסיון להבין טוב יותר את תהליך האימונותרפיה ואת המנגנונים המובילים לתגובות אלרגיות. כחלק מזה נעשים מחקרים בשיתוף פעולה עם מעבדות אחרות בארץ. מחקר אחד נעשה בשיתוף עם המעבדה של פרופ מוניץ באוניברסיטת תל אביב שמטרתו לאפיין את ההשפעה של טיפול אימונותרפיה למזון על השפעול של תאים אפקטורים כמו אאוזינופילים ומונוציטים. מחקר נוסף נעשה בשיתוף עם פרופ' קורן מאוניברסיטת בר אילן ומטרתו לבחון את המיקרוביום במטופלים עם אלרגיה למזון בהשוואה לאנשים בריאים ואת השפעת הטיפול באימונותרפיה על המיקרוביום.  
לבסוף, כחלק מניסיון להוביל לשינוי ושיפור בתחום, ישנם גם מחקרים בתחומי חדשנות: מחקר המנסה לבדוק אם ניתן לחזות תגובה אנפילקטית באמצעות שינוי בתבנית דופק הלב (Heart Rate Variability) ובכך לאפשר התרעה מוקדמת עבור ההורים והרופאים. דוגמא נוספת הינה שיתופי פעולה עם חברות המפתחות חיסונים מסוגים שונים עבור אלרגיה לבוטנים וחלב. כל אלה יובילו לשיפור הן בהבנה של התחלואה האלרגית והן ביכולות הטיפול וכפועל יוצא ייטיבו עם המטופלים וישפרו את איכות חייהם. 
 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>