פתולוגיה אורלית ורפואת הפה

המחלקה לפתולוגיה אורלית ולרפואת הפה עוסקת בהוראה, מחקר, ושרות קליני בתחומים של פתולוגיה אורלית, רפואת הפה, רדיולוגיה אורלית ואבחנה אורלית.

המחלקה מפעילה שתי תוכניות התמחות: פתולוגיה אורלית ורפואת הפה, המוכרות על ידי המועצה המדעית ומשרד הבריאות.

פעילות הוראתית

הפעילות ההוראתית של המחלקה לפתולוגיה אורלית ולרפואת הפה מתנהלת במסגרת של סטודנטים לרפואת שיניים ובמסגרת של מתמחים.

ליצירת קשר עם המרפאה של המחלקה לפתולוגיה אורלית ולרפואת הפה:

ימים א – ה, שעות 8:30 – 13:00

טלפון: 6409857 – 03

תיבת דואר: oralmed@post.tau.ac.il

תכניות הוראה לסטודנטים.

המחלקה לפתולוגיה אורלית ולרפואת הפה מעבירה קורסים בתחומים הבאים במהלך השנים ג'-ו':

1. פתולוגיה אורלית: קורלציה קלינית – פתולוגית

2. מחלות ומצבים המתבטאים בריריות חלל הפה

3. אבחנה אורלית ועזרה ראשונה

4. טיפול שיניים במתרפא בסיכון רפואי

5. רדיולוגיה אורלית

6. פרמקולוגיה לרופא השיניים

7. מצבי חרום ברפואת שיניים

8. יובש פה: אטיולוגיה וגישה טיפולית

9. אבחנה מבדלת של מחלות/מצבים בריריות חלל הפה ובלסתות

סילבוס של הקורסים הנ"ל נמצא ב"ידיעון" בית הספר לרפואת שיניים. בנוסף לקורסים, הסטודנטים משתתפים במרפאות המיוחדות של רפואת הפה, שנועדו לטיפולים בתחומים הבאים:

ריריות חלל הפה: חלל הפה מעורב בכ – 400 מחלות שונות, חלקן אפילו מסכנות חיים. סרטן חלל הפה מהווה כ – 4% מכלל הגידולים הממאירים בבני האדם. ניתן להוריד את רמת התמותה הגבוהה על ידי אבחון מוקדם ומתן טיפול מהר ככל האפשר. נגעים טרום -ממאירים, שגם כן מטופלים במסגרת המרפאה הזאת, נמצאים תחת מעקב צמוד, מכיוון שהם יכולים להפוך לנגעים ממאירים; איחור באבחון מפחית את סיכויי ההישרדות.

"פה יבש": פה יבש יכול להיות תסמין למחלות ולמצבים סיסטמיים. תופעה זאת יכולה להיגרם על ידי תרופות מסוימות, מחלות כלליות, כגון מחלות אוטו-אימוניות (תסמונת ע"ש SjogrenAIDS), סכרת, טיפולי קרינה לאזור ראש-צוואר וכן על ידי פקטורים נפשיים. חולים הסובלים מיובש פה עלולים להתלונן על קושי בבליעה, הרגשת אי-נוחות, היאחזות נמוכה של התותבות וכן על הרגשת צריבה בפה. בחולים עם יובש פה בדרך כלל נמצא רמה גבוהה של עששת. בנוסף, החולים האלה מתלוננים על שורה ארוכה של תסמינים מחוץ לחלל הפה, כולל הרגשת יובש בעיניים, באף ובגרון, גרד, צריבה וזיהומים חוזרים באזור הגניטליה. במסגרת מרפאת "הפה היבש" מבוצע ברור מקיף לאיתור הסיבה לתסמינים של יובש הפה ובמקביל ניתנים טיפולים להקלה על התופעה.

כאבי פנים: המרפאה עוסקת באבחון ובטיפול בחולים הסובלים מכאבי פנים ולסתות וכן כאבים בחלל הפה כמו סינדרום "הפה השורף" וכאב נוירופטי אורופציאלי. דוגמאות למצבים שמאובחנים במסגרת המרפאה כוללות trigeminal neuralgia, הפרעות בתפקוד מפרקי הלסת, tension headache, סינוסיטיס ואבחנות דנטליות מורכבות, כגון תסמונת "השן הסדוקה". האבחנה והטיפול בחלק מהמצבים, בעיקר אלה שלא קשורים לשיניים, דורשים שיתוף פעולה בין המומחה לרפואת הפה לבין מומחים מתחומים שונים כמו נוירולוגים, פסיכיאטרים ואף-אוזן-גרון.

מתרפא בסיכון רפואי: המרפאה נותנת יעוץ ומעניקה טיפולי שיניים לחולים עם רקע רפואי הדורש התייחסות מיוחדת לפני, בעת ואחרי טיפול השיניים. דוגמאות לחולים כאלה הם החולים האונקולוגיים המטופלים בהקרנות ו/או בכמוטרפיה, חולים שעוברים דיאליזה עקב כשל כלייתי כרוני, חולים קרדיאליים וכו'. המרפאה מטפלת בחולים שמפאת מצב בריאותם הכללי המורכב, אינם יכולים לקבל טיפול שגרתי במרפאות בקהילה.

עזרה ראשונה: המחלקה מספקת שירות לכלל הציבור בנוגע למצבים הדורשים התערבות דנטלית מיידית. ניתן להגיע לבדיקה וטיפול מדי יום, ללא קביעת תור מראש. השירות ניתן על ידי סטודנטים בשנת הלימודים האחרונה, בהשגחה ובהדרכה של מומחים לרפואת הפה.

רדיולוגיה אורלית: המחלקה נותנת שרות בתחום יעוצים ופיענוח רנטגני של תצלומים שבוצעו בתוך הפה (intraoral) ומחוץ לפה (extraoral). היעוץ ניתן במסגרת בית ספרית וכן למוסדות רפואיים שונים, לרופאי שיניים מהקהילה וכן למתרפאים הפונים באופן עצמאי. כמו כן, ניתן לבצע תצלומים שונים במכון הרנטגן של בית הספר, כולל תצלומים פרי-אפיקלים, סגריים, פנורמיים, צפלומטריים וכו'.