אודות התכנית הרב-תחומית לניהול מצבי חירום ואסון

אודות התכנית

הצורך להתמודד באופן יעיל ומקצועי מלווה אותנו לאורך ההסטוריה העולמית. אנו עדים לאסונות רבים המתרחשים בעולם כאשר חלקם הינם אסונות טבע וחלקם אסונות כתוצאה ממעשה אדם. כדוגמאות לאסונות טבע מהותיים שהיו בשנים האחרונות ניתן לציין את רעידות האדמה בהאיטי, סין ,אינדונזיה ואחרות, כמו גם הצונמי ביפן, הוריקן קטרינה בארצות הברית,אירועי ה SARS, שפעת החזירים ועוד. כדוגמאות לאסונות מעשה אדם ניתן להביא דוגמאות מתאונות תעשייתיות כגון צ'רנוביל ובופאל ומאירועי טרור כאשר ה-11 בספטמבר הינו הבולט ביותר .

על מנת להתמודד באופן יעיל עם תופעות אלו עלינו לבנות מערכים רב-מערכתיים תוך תיאום וסיוע בין לאומי. הצורך בבעלי מקצוע מוכשרים ובעלי ידע והכשרה ובמחקר אקדמאי של התחום הינו צורך בעדיפות גבוהה. התוכנית תיתן לבוגריה כלים , ידע ומידע להתמודדות עם מצבים אלו.

חלק מהאסונות לא ניתן לחיזוי מדויק לעיתוי ולעוצמה שבה יתרחשו, אך התוצאות הצפויות ניתנות לחיזוי. על כן עלינו לבנות מערכת המסוגלת להתמודד עם מצבים אלו החל משלב ההכנות והמניעה, דרך ההתמודדות הראשונית, דרך ההתמודדות המתמשכת עם האירוע וכלה בשלב השיקום.

מערכת המשלבת שיתוף פעולה בין כלל הגורמים הרלוונטיים, בעלת תורה, הכשרה, אימונים , הרכשה, הסברה ועוד אלמנטים רבים. תוכנית זו תעסוק בהתמודדות הנדרשת החל מרמת הפרט, דרך כוחות התגובה הראשונית, מערך הבריאות, הרשויות המקומיות, מקבלי ההחלטות ועוד.

תכנית חדשה ומקיפה זאת, חרטה על דגלה להוות את עמוד האש בפני המחנה בתחום חשוב זה. היא משלבת ידע אקדמאי מחקרי בשילוב ידע וניסיון אופרטיבי של סגל ההוראה בשילוב ניסיון רב של הסטודנטים. התוכנית תעניק כלי חשיבה וידע במתודולוגיות השונות. התוכנית הינה תוכנית בינתחומית והייחודיות שבה היה ההכשרה, הידע, ההבנה והראיה הבינתחומית רחבה בעיסוק בתחום.

התכנית תעמיד דרישות אקדמיות גבוהות אך יחד עם זאת תסייע למשתתפיה ותספק להם תמיכה אקדמית ומנהלית רבה. התוכנית תעמיד ללומדים בה, מערך עשיר ואינטנסיבי של תרגול.

מטרת התכנית

לתכנית שלש מטרות מרכזיות והן:

• הקניית ידע ברמה האקדמית וכלי ניתוח אופרטיביים ותיאורטיים לתכנון ויישום תוכניות מניעה והתערבות, פרטנית וציבורית באירועי חירום ואסון.
  • פיתוח חשיבה חדשנית, יצירתית וביקורתית לבנייה ולבחינת תכניות התערבות מותאמות והוצאתן לפועל.
  • העשרת הידע של העוסקים בהתערבות במצבי חירום ואסון, תוך יצירת שפה ותובנות משותפות. הקניית ידע למכלולים והמרכיבים באירועי חירום ואסון השונים, תוך העצמת יכולות ניהול, ארגון, הערכה וניתוח מצבים אלו.

קהל היעד

תכנית זו מיועדת לתלמידים הבאים:

ככלל תינתן עדיפות קבלה בתוכנית למנהלים בעלי רקע אקדמי וניסיון ניהולי עשיר בתחום, שהשלימו פרק בקריירה שלהם ומעוניינים בהעמקת מקצועיותם בתחומי הניהול.

• לבוגרי תואר ראשון לפחות בתחומי הרפואה על תחומיה השונים (כולל מינהל רפואי, מקצועות הבריאות), מנהל ציבורי, הנדסה, מדעי החברה, עבודה סוציאלית, גיאוגרפיה, לימודי בטחון, מנהל עסקים וכן בוגרים מתחומים המשיקים לנושאי חירום ואסון.
  • בעלי תואר ראשון בכל תחום הממלאים תפקידים בארגוני חרום כגון: רפואה (יחידות טראומה, מלר"ד, הנהלות בי"ח וקuפ"ח ועוד) משטרה, צה"ל, משרד הביטחון, מגן דוד אדום, שירותי כבאות, פס"ח, מל"ח, רח"ל מנהלי מערכות תשתית רלוונטיות לחרום (מקורות, חברת חשמל, מע"צ וכדו'), בעלי תפקיד במערכות ביטחוניות אחרות.

הערה: סטודנטים מהתחומים המפורטים מעלה, בעקרון, לא ידרשו להשלמות. סטודנטים אשר סיימו תואר ראשון במדעי הרוח ותחומים שאינם מפורטים מעלה - ועדת הקבלה תדון במקרים לגופו של עניין ותגדיר את הצורך בהשלמות בהתאם.

Developed by