אודות התכנית הרב-תחומית לניהול מצבי חירום ואסון

אודות התכנית

אנו עדים לאסונות רבים המתרחשים בעולם. כדוגמאות לאסונות טבע מהותיים שהיו בשנים האחרונות ניתן לציין את "הוריקן קטרינה", הצונאמי באסיה ורעידות האדמה בהאיטי ובנפאל. כדוגמאות לאסונות מעשה אדם ניתן להביא דוגמאות מתאונות תעשייתיות כגון צ'רנוביל ובופאל אסון התאומים וכן אירועי הטרור ומטחי הטילים על העורף הישראלי.

על מנת להתמודד באופן יעיל עם תופעות אלו עלינו לבנות מערכים רב-מערכתיים תוך תיאום וסיוע בין לאומי. הצורך בבעלי מקצוע מוכשרים ובעלי ידע והכשרה ובמחקר אקדמאי של התחום הינו צורך בעדיפות גבוהה. התוכנית תיתן לבוגריה כלים , ידע ומידע להתמודדות עם מצבים אלו.
חלק מהאסונות לא ניתן לחיזוי מדויק לעיתוי ולעוצמה שבה יתרחשו, אך התוצאות הצפויות ניתנות לחיזוי. על כן עלינו לבנות מערכת המסוגלת להתמודד עם מצבים אלו החל משלב הנערכות והמניעה, דרך ההתמודדות הראשונית והמתמשכת עם האירוע וכלה בשלב השיקום.

תכנית מקיפה זאת, חרטה על דגלה להוות את עמוד האש בפני המחנה בתחום חשוב זה. היא משלבת ידע אקדמאי מחקרי בשילוב ידע וניסיון אופרטיבי של סגל ההוראה בשילוב ניסיון רב של הסטודנטים. התכנית תעניק כלי חשיבה וידע במתודולוגיות השונות.
התכנית הינה תכנית בינתחומית וייחודית הכוללת:

הכשרה
ידע
הבנה
ראיה בינתחומית רחבה בעיסוק בתחום.

התכנית תעמיד דרישות אקדמיות גבוהות אך יחד עם זאת תסייע למשתתפיה ותספק להם תמיכה אקדמית ומנהלית רבה. התכנית תעמיד ללומדים בה. מערך עשיר ואינטנסיבי של תרגול.

מטרת התכנית

הרחבת הידע של הסטודנטים ומתן כלים ומיומנויות בתחומים המשפיעים על ומושפעים מאסונות ומצבי חרום. בוגרי התכנית הנם בעלי יכולת ייחודית לתרום לבניית היערכות ומתן מענה הולם למתארי חירום, תוך שיתוף פעולה עם השותפים האחרים הנוטלים חלק באירועים אלה. התכנית מיועדת לבנות ולפתח דור של מנהיגות שיוביל את תחום ההיערכות והמענה למצבי חירום, הן בגופי השדה והן בקרב קובעי המדיניות ומקבלי ההחלטות

קהל היעד

תכנית זו מיועדת לתלמידים הבאים:

• רשאים להגיש מועמדותם בעלי תואר בוגר (תואר ראשון) ממוסד אקדמי מוכר על ידי המל"ג, בציון גמר של 80 ומעלה
  • בוגרי תואר ראשון לפחות בתחומי הרפואה על תחומיה השונים (כולל מינהל רפואי, מקצועות הבריאות), מנהל ציבורי, הנדסה, מדעי החברה, עבודה סוציאלית, גיאוגרפיה, לימודי בטחון, מנהל עסקים וכן בוגרים מתחומים המשיקים לנושאי חירום ואסון
  • בוגרי תואר ראשון בכל תחום הממלאים תפקידים בארגוני חרום כגון: רפואה (יחידות טראומה, מלר"ד, הנהלות בי"ח וקופ"ח וכדו') משטרה, צה"ל, משרד הביטחון, מגן דוד אדום, שירותי כבאות, פס"ח, רח"ל, מנהלי מערכות תשתית רלוונטיות לחירום (מקורות, חברת חשמל, מע"צ וכדו'), בעלי תפקיד במערכות ביטחוניות אחרות

הערה: סטודנטים מהתחומים המפורטים מעלה, בעקרון, לא ידרשו להשלמות. סטודנטים אשר סיימו תואר ראשון במדעי הרוח ותחומים שאינם מפורטים מעלה - ועדת הקבלה תדון במקרים לגופו של עניין ותגדיר את הצורך בהשלמות בהתאם.