החוג לרפואה שיקומית

החוגים הקליניים

החוג לרפואה שיקומית

 

רפואת שיקום הינה תחום ייחודי ברפואה, שמטפל באנשים הסובלים מהפרעה בתפקוד עקב מחלה או חבלה. בעוד שתחומים אחרים ברפואה עוסקים באבחון מחלות ובטיפול בהן, ברפואה השיקומית בצד השלמת הטיפול למזעור הליקוי הגופני שפגע בתפקוד, פועלים גם למזעור הסיבוכים הרפואיים שהוא גורם וניתן דגש לצמצום ההשלכות התפקודיות שלו. ניתנת תשומת לב גם להשפעות התפקודיות של גורמים אשר אינם פתולוגיים בהכרח, במטרה להביא את המטופל לשיפור מרבי בתפקוד, להשגת עצמאות מרבית ולשילוב בחברה, כאמצעי לשיפור תוחלת ואיכות חייו.

 

הידע ברפואת שיקום כולל הכרה של מכלול הצירופים של ליקויים גופניים בדרגות חומרה שונות ומגוון ההפרעות התפקודיות שהם עלולים לגרום, את התפקוד הפוטנציאלי בכל דרגת ליקוי ואת הדרכים לצמצם את הפער בין התפקוד הנצפה לתפקוד הפוטנציאלי. 

 

תהליך השיקום מהווה נקודת מפגש למקצועות שונים בתחום הרפואה והבריאות, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, חינוך, הנדסה ואחרים, הפועלים באופן משותף ובין תחומי במטרה להשיג את המטרות הרפואיות והתפקודיות. רופא השיקום מהווה גורם מרכזי בצוות השיקום ועליו מוטלת האחריות לקביעת יעדי הטיפול ולניווט תהליך השיקום המורכב לכיוון הראוי, כמו גם האחריות לטיפול בהיבטים הרפואיים השונים של מצבי המחלה המורכבים מהם סובל המטופל.

 

התחומים העיקריים ברפואת השיקום כוללים:

  • שיקום מוחי - לאחר פגיעות מוח חבלתיות ולא חבלתיות
  • שיקום שדרה ועצב הקפי – לאחר מחלות או חבלות בעמוד השדרה, בחוט השדרה או בעצבים הקפיים
  • שיקום אורטופדי – לאחר חבלות או מחלות בגפיים או באגן הירכיים, כולל קטיעות, שברים מורכבים, דלקות מפרקים ורצועות ומצבים ניווניים.
  • שיקום באוכלוסיות מיוחדות - שיקום ילדים, שיקום גריאטרי.

החוג לרפואה פיזיקלית ושיקום בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב, הוקם במטרה לקדם את הלימוד, ההכשרה והמחקר בתחום. במסגרת החוג מתקיימת תוכנית לימודי ההמשך היחידה בארץ ברפואת שיקום ואנשי החוג פעילים בתחומי מחקר מגוונים בשטח רחב זה.

החוג לרפואה שיקומית

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>