דרישות החיסונים, בית הספר לרפואה בתכנית ה-4 שנתית ובתכנית ה-6 שנתית

הנחיות מעודכנות לשנת 2023


 
כתלמידים למקצועות הבריאות אתם  עלולים, עקב עיסוקכם, להדבק ממטופליכם במחוללי מחלות מדבקות קשות. אתם גם עלולים להדביק במחוללים אלו את מטופליכם. לכן קובע משרד הבריאות שעליכם להיות מחוסנים נגד המחלות הקשות החשובות, אשר נגדן קיים חיסון בטוח ויעיל. 
מוסדות הבריאות מאוד מקפידים על הגעתכם עם כרטיס חיסונים מעודכן הכולל  את כל החיסונים הנדרשים  ע"י משרד הבריאות. סטודנט שיגיע ללא כרטיס תקין  ומאושר לא יורשה להיכנס  למחלקות/מרפאות.

 

הסטודנטים לרפואה ולרפואת שיניים מתבקשים להציג  עד סוף סמסטר א' של שנת הלימודים הראשונה, אישור ג' של משרד הבריאות המאשר קבלת כל החיסונים הנדרשים על פי נוהל חיסון תלמידי מקצועות הבריאות ועובדי בריאות. המועמדים מתקבלים על תנאי עד להשלמת תכנית החיסונים.

 

 

רשימת החיסונים הנדרשים

יש  לבדוק בפנקס החיסונים האישי את החיסונים שהתקבלו בעבר, ולהשלים באופן עצמאי את החיסונים /בדיקות החסרים והנדרשים בהתאם להמלצות של משרד הבריאות לשנת תשפ"ג:

  1. שתי מנות חיסון MMR או בדיקת  נוגדנים חיובית לשלוש המחלות
  2. שלוש מנות חיסון הפטיטיס בי (HEPATITIS B) ובדיקת נוגדנים anti-HBS ab חיובית
  3. בדיקת נשאות  להפטיטיס בי: anti-HBcore ab  ו-(HBsAg (antigen
  4. בדיקת נוגדנים להפטיטיס סי (HEPATITIS C) :anti-HCV ab 
  5. מנה אחת של POLIO שהתקבלה לאחר גיל 18
  6. מנה אחת של TDAP שהתקבלה לאחר גיל 18 (הכולל שעלת, ומלפני פחות מ 10 שנים)
  7. שתי מנות חיסון אבעבועות רוח (VARICELLA)  או בדיקת נוגדנים חיובית או הצהרה על מחלה בעבר 
  8. בדיקת מנטו דו שלבי 
  9. חיסון כנגד קורונה (COVID-19): אינו תנאי לקבלת אישור ג' . יש להתחסן לפי ההנחיות שיעודכנו על ידי משרד הבריאות ,בהתאם לצורך.
  10. חיסון כנגד שפעת בעונה (ספטמבר –מרץ). אינו תנאי לקבלת אישור ג.

 

 

הסבר על החיסונים הנדרשים:

  1. חיסון נגד חצבת -אדמת – חזרת- MMR : מי  שלא קיבל  שני חיסונים בעבר  X2 (חצבת, X2 אדמת, X2 חזרת  או 2xMMR), או מי שאין בידו תיעוד על חיסון בעבר, יקבל 2 מנות חיסון בהפרש של חודש  או יציג בדיקת נוגדנים חיובית ל 3 המחלות.
  2. חיסון נגד דלקת כבד Hepatitis –B.  לוח זמנים המקובל למתן מנות החיסון : זמן 0, אחרי חודש, אחרי חצי שנה מהראשונה. כל מי  שהתחסן בעבר בסדרה מלאה, מתבקש להציג תיעוד של החיסונים בנוסף לתוצאות בדיקת נוגדנים - anti-HBs ab ובדיקת נשאות לנגיף anti-HBcore ו- HBs antigen. מומלץ לא לדחות לרגע האחרון את בדיקת הנוגדנים, מאחר ותוצאה שלילית מחייבת קבלת מנת דחף אחת (לכל הפחות) ובדיקה מחודשת של הנוגדנים לאחר 4-8 שבועות. בדיקת הנוגדנים תתבצע  באופן  עצמאי באמצעות הפנייה למעבדה דרך רופא המשפחה.
  3. בדיקת נשאות להפטיטיס סי : יש לבצע בדיקת נוגדנים  anti-HCV לזיהוי נשאי הנגיף
  4. פוליו: חיסון נגד שיתוק ילדים-  IPV: יש לקבל מנת דחף אחת בתרכיב מומת (IPV),  אם אין עדות למנת דחף של חיסון פוליו שהתקבלה לאחר גיל 18 .
  5. חיסון נגד דיפתריה ,טטנוס+,שעלת - Tdap : כל מי  שלא קיבל מנה אחת של חיסון לאחר גיל 18 חייב להתחסן . על החיסון לכלול חיסון נגד שעלת (pertussis ) . חיסון dt אינו תחליף לחיסון ה –Tdap . יחד עם זאת, מי שקיבל את החיסון לפני יותר מ-10 שנים ואחרי גיל 18 , יוכל לקבל רק חיסון טטנוס dt.
  6. אבעבועות רוח- Varicella: יש לקבל 2 מנות חיסון נגד אבעבועות רוח בהפרש של חודש, (מי שאין לו נוגדנים או לא חלה בעבר) או להציג בדיקת נוגדנים  חיובית ל- Varicella.
  7. שחפת: טוברקולין בשיטת  מנטו דו-שלבי. יש לבצע את הבדיקה במלש"ח  או במרפאת חיסונים מורשית. הבדיקה כוללת 2 שלבים ברווח זמן של עשרה ימים עד 6 שבועות. כל שלב כולל הזרקת הטוברקולין ביום הראשון וקריאה של התגובה לאחר 48-72h ( בסך הכל 4 ביקורים). מי שיוצא חיובי בבדיקה הראשונה , (תוצאה גבוהה מ-15 מ"מ ),  לא יבצע שלב שני אלא יבצע צילום חזה במלש"ח. אם המצב תקין, יתקבל אישור המציין ש "אין מניעה תעסוקתית". יש להציג את  כל האישורים. יש להמתין 4-6  שבועות בין חיסון MMR /חיסון נגד אבעבועות רוח,  לבין ביצוע תבחין לטוברקולין בשיטת מנטו.

 

 

קבלת אישור ג של משרד הבריאות

על הסטודנטים להגיע למרפאת האוניברסיטה או למרפאת החיסונים באחת מלשכות הבריאות הפזורות בארץ (https://www.gov.il/he/departments/units/health-bureaus-u/govil-landing-page) עם המסמכים הבאים: 

  1. פנקס חיסונים או מסמך אחר המעיד על החיסונים שהתקבלו בעבר (כולל מילדות) 
  2. תוצאות בדיקת נוגדנים  ונשאות להפטיטיס בי וסי (anti-HBs ab, anti-HBcore ab HBsAg antigen ו- anti-HCV ab) 
  3. תוצאות בדיקת נוגדנים  נגד MMR  ו/או אבעבועות רוח (במידה ואין עדות על קבלת חיסון בעבר) 
  4. תוצאות תבחין טוברקולין (מנטו דו-שלבי) ממלש"ח (מרכז לאבחון וטיפול בשחפת) או ממרפאה למחלות ריאה בביתי החולים. מומלץ לבצע את בדיקת המנטו לפני תהליך השלמת החיסונים.

 


מקום קבלת החיסונים

ניתן להתחסן בלשכות הבריאות , במרפאות למטיילים של בתי החולים השונים, של קופות החולים מכבי וכללית.
בנוסף, ניתן לקבל חיסונים וגם אישור ג' במרפאת האוניברסיטה. יש לקבוע תור עם אחות החיסונים  בטלפון : 03-6415818 (ללחוץ על "משרד" במענה האוטומטי). דמי החיסון ישולמו ישירות ע"י הסטודנט. הסטודנטים מתבקשים להגיע למרפאה רק לאחר תיאום מראש , עם פנקס חיסונים, תוצאות בדיקות , תעודה מזהה ואישור קבלה ללימודים.
את הבדיקות הדם לסרולוגיה יש לבצע באופן עצמאי: יש לבקש הפנייה מרופא המטפל ולבצע בקופות החולים. חברי קופות חולים כללית יוכלו לבצע את הבדיקות הסרולוגיות במרפאת האוניברסיטה בהצגת הפניית רופא מטפל בלבד.

לתבחין טוברקולין, ניתן להיבדק דרך המלש"ח (ליגה למניעת מחלות ריאה) בהתאם לפיזור הגיאוגרפי .

מרכזים לאבחון וטיפול בשחפת (מלש"ח):
https://www.gov.il/he/departments/guides/disease-tuberculosis?chapterIndex=2
המכון למחלות ריאה תל-השומר:
 חדר אחיות: 03-5302818
דלפק קבלה : 03-5302745 , .
ימי פעילות: ימי א -ה, בין השעות 15:00- 7:45 
 

 
חשוב לדעת:

  • מומלץ להקדים ולבדוק נוגדנים להפטיטיס בי, מאחר ובדיקת נוגדנים שלילית תחייב חיסון מחדש.  
  • במידה ולא קיים תיעוד על חיסון MMR ו/או אבעבועות רוח,מומלץ להקדים ולבדוק נוגדנים, מאחר  ובדיקת נוגדנים שלילית תחייב חיסון מחדש.
  • יש להעביר את כל האישורים הנדרשים למייל medvaccin@tauex.tau.ac.il. יש לצרף לאישור ג'  של משרד הבריאות גם את הנספחים. לייעוץ , ניתן לפנות לדר' נטלי בן-כליפה  לטל : 03-6409798  החל מהשעה 14:30 או מייל:medvaccin@tauex.tau.ac.il

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>