לימודי המחלקה לפתולוגיה אורלית, רפואת הפה ורדיולוגיה מקסילופציאלית

נושאי הלימוד

1. פתולוגיה אורלית: קורלציה קלינית-פתולוגית.

2. רפואת הפה.

3. רדיולוגיה אורלית

4. אבחנה אורלית

5. עזרה ראשונה ומרפאות רפואת הפה.

6. מתרפא בסיכון רפואי.

7. פרמקולוגיה לרופאי שיניים

 

ראשת מחלקה: פרופ' מרילנה ורד

מרכזת המחלקה: ד"ר שושנה רייטר

אחראי התמחות:  ד"ר איילת זלוטוגורסקי

מורי המחלקה:

ד"ר ג'רמי אדל

ד"ר אורית אריאס-וינוקור

ד"ר יולי גולדמן

ד"ר אסנת גרינשטיין-קורן

פרופ' אברהם הירשברג

פרופ' מרילנה ורד

ד"ר איילת זלוטוגורסקי

ד"ר לזר כץ

פרופ' אילנה קפלן

 ד"ר שושנה רייטר

  

  • פתולוגיה אוראלית: קורלציה קלינית-פתולוגית
  • רפואת הפה
  • רדיולוגיה אורלית
  • אבחנה אורלית
  • עזרה ראשונה

שנה ד'

אחראי הקורס: פרופ'  מרילנה ורד

 

פתולוגיה אורלית היא ענף מדעי קליני ברפואת שיניים, העוסק באבחון ובטבען של מחלות שפוגעות בחלל הפה ובאזור המקסילופציאלי על ידי לימוד הסיבות שלהן, התפתחותן והשפעותיהן.

נושא הפתולוגיה האוראלית מבוסס על לימוד והבנה של מנגנון המחלה, גורמיה, התפתחותה, השפעות הגומלין שלה עם רקמות ואיברים אחרים בגוף, הפרעה בתפקוד ותחזית של המחלה.

פתולוגיה אורלית כוללת את יישום הידע הזה על ידי שימוש וקורלציה בין בדיקות קליניות, מיקרוסקופיות, רדיוגרפיות, ביוכימיות ואחרות הנדרשות על מנת לקבוע אבחנה וטיפול לצורך שמירת בריאותו של המתרפא.

 

 

מטרות הקורס

  1. הסטודנט יכיר את הביטויים הקליניים והרדיולוגים של הנגעים הפוגעים ברקמות הפה, בלסתות ובבלוטות הרוק ויהיה מסוגל לבצע אבחנה מבדלת ביניהם.
  2. הסטודנט יבין את האטיולוגיה והפתוגנזה של מחלות חלל הפה, הלסתות ובלוטות הרוק.
  3. הסטודנט יתמצא בהיסטופתולוגיה של המצבים הפתולוגיים, על מנת שיכיר את השפעת המחלות על הרקמות.
  4. הסטודנט יכיר את עקרונות הטיפול והפרוגנוזה של מחלות הפה, הלסתות ובלוטות הרוק.

 

תיאור הקורס

הקורס ב"פתולוגיה אורלית: קורלציה קלינית-פתולוגית" יכלול לימודים עיוניים בצורת הרצאות וסמינרים בהם יידונו מחלות ונגעים בחלל הפה, הלסתות ובלוטות הרוק מבחינת אטיולוגיה ופתוגנזה, תמונה קלינית ו/או רנטגנית, תמונה היסטופתולוגית, אבחנה מבדלת, טיפול ופרוגנוזה.

רשימת המחלות והנגעים עליהם מחויבים התלמידים מצויה בחוברת מיוחדת הקרויה "Outline for the course in clinical oral pathology".

במעבדות הקליניות שיתבצעו באמצעות שקופיות קליניות וסילבוס שמצורף אליהן, יודגמו הווריאציות הרבות של מחלות הפה והלסתות. כל מעבדה קלינית תתחיל עם מבדק של 5 שאלות רב ברירה. במהלך השנה יהיו 10 מבדקים, ערכו של כל מבדק 3 נקודות, סך ערכם של כל המבדקים 30 נקודות מהציון הסופי של הקורס.

המעבדות ההיסטופתולוגיות תהיינה וירטואליות ויכללו פרפרטים מיקרוסקופיים של מצבים שכיחים או מיוחדים. המעבדות האלה יועלו למודל בצורה של מצגות ppt. בנוסף, המקרים מהמעבדה ההיסטופתולוגית יישולבו בתוך המצגות של המעבדות הקליניות.

 

תרגול של סמינר באבחנה מבדלת לרוב הנושאים שיועברו בהרצאות הפרונטליות יבוצע בצורה   הצגת מקרה ודיון עליו שיבוצעו על ידי קבוצת סטודנטים. הכיתה תחולק בתחילת השנה לקבוצות של 3 סטודנטים לפי סדר הא"ב ברשימה השמית. בכיתה יוצג מקרה שאותו יצטרכו לדון ברמת תיאור הממצא והצעות לאבחנות מבדלות. כל הצגה תיארך כ – 15 דקות, תוך דיון אינטראקטיבי עם המנחה. בסוף התרגיל יינתן ציון קבוצתי. הנושאים שעליהם חברי הקבוצה יצטרכו להתכונן יפורסמו בתחילת השנה. לפני תחילתו של תרגול החומר בצורה זאת, יבוצעו מספר מקרים להדגמה. כתלות במספר הסטודנטים ושעות לו"ז הקורס יבוצע ניסיון שכל שלשת סטודנטים  תציג 2 מקרים לאורך שנת הלימודים.

 

הקורס יינתן לאורך כל שנת הלימודים: בשבעת השבועות הראשונים של סמסטר א' יינתנו הרצאות בימי שני וחמישי ובשבעת השבועות האחרונים של הסמסטר רק בימי חמישי. ההרצאות בימי חמישי ינתנו כחטיבה אחת של 90 דקות רצופות. בסמסטר ב' יועבר הקורס בימי חמישי אחה"צ וחלק בימי שישי בבוקר בהתאם לאילוצים התלויים בקורסים אחרים בשנה ד' – הלוח המפורט יפורסם בתחילת שנת הלימודים. בדומה לסמסטר א', ההרצאות בימי חמישי/שישי ינתנו כחטיבה אחת של 90 דקות רצופות.

הנוכחות חובה. מותר להעדר משלוש הרצאות בלבד. היעדרות שלא ברשות וללא סיבה מספקת מיותר מאשר שלוש הרצאות דינה ככישלון בקורס כולו.

 

הערכת הסטודנט

בסיום השנה יערך מבחן על כל החומר שילמד.

המבחן יורכב מ – 2 חלקים: א. שאלות רב-ברירה; ב. קורלציות קליניקו-פתולוגיות: 2 שאלות ובכל אחת עד 6 מצבים קליניים שיש להתאים להם תמונה קלינית או רנטגנית ותמונה מיקרוסקופית. הציון הסופי יהיה מורכב מהמבחן (60%), ניתוח מקרים בקבוצות (10%) וממוצע המבדקים שלפני המעבדות הקליניות (30%). ציון מעבר 60.

 

ביבליוגרפיה

 

ספרות חובה

    

Regezi J.A., Sciubba J., Jordan RCK.: Oral Pathology, Clinical - Pathological Correlations, Philadelphia, W.B. Saunders Co, Last edition.

 

ספרות מומלצת

1.  Wood N.K. and Goaz P.W.: Differential Diagnosis of Oral and Maxillofacial lesions, Saint Louis, C.V. Mosby Co, Last edition.

 

פרוט נושאי הלימוד

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>