התמחות בפתולוגיה אורלית

המחלקה  לפתולוגיה אורלית, רפואת הפה ודימות מקסילופציאלי

 

 

ראש המחלקה: ד"ר לזר כץ

מרכזת המחלקה ואחראית התמחות בפתולוגיה אורלית: פרופ' מרילנה ורד

 

תוכנית התמחות בפתולוגיה אורלית לרופאי שיניים

 

המחלקה לפתולוגיה אורלית, רפואת הפה ודימות מקסילופציאלי מפעילה תוכנית התמחות בפתולוגיה אורלית המיועדת לרופאי שיניים בעלי רישיון עבודה קבוע. התוכנית, שהיא היחידה בארץ מסוגה, עומדת בדרישות התקנות של רופאי השיניים (בחינות ואישור תואר מומחה), התשל"ז 1977, ומאושרת מטעם המועצה המדעית של ההסתדרות לרפואת שיניים.

פתולוגיה אורלית היא ענף מדעי ברפואת השיניים העוסק בטבען של מחלות הפוגעות ברקמות הרכות והקשות באזור חלל הפה ובאזורים הסמוכים לו, על-ידי לימוד הסיבות שלהן, התפתחותן והשפעותיהן על כלל בריאותו של המטופל. ההתמחות בפתולוגיה אורלית כוללת את הכרת הממצאים המיקרוסקופיים תוך כדי בצוע קורלציות עם המצב הקליני של המטופל והממצאים הרנטגניים של הנגע. האינטגרציה של כל הממצאים תוביל לקביעת האבחנה המדוייקת ביותר, שתשמש את הקלינאי בקביעת הטיפול המיטבי ושמירת בריאותו של המטופל.

התוכנית אורכת שלוש וחצי שנים במשרה מלאה (שבע שנים בהיקף של חצי משרה) וכוללת הכשרה בת שנתיים במחלקה, במסגרתה נחשפים המתמחים לבדיקות מיקרוסקופיות ממגוון רחב של ביופסיות מאזור ראש-צוואר. אבחון המצבים והמחלות הפוגעים ברקמות הרכות והקשות מבוסס על שימוש בשיטות צביעה שונות, לרבות שיטות מולקולאריות מותאמות אישית, מעבר על תמונות קליניות והדמיות (דו- ותלת-מימדיות). בנוסף, ההוראה בהתמחות כוללת חשיפה ההולכת וגדלה לפתולוגיה דיגיטלית במטרה לאפשר בניית אלגוריתמים של למידת מכונה בתחום זה. במקביל לעבודה מול המיקרוסקופ, המתמחים משולבים בפעילות אקדמית הכוללת מחקר, הכנה והצגה של סמינרים והוראה אקדמית של סטודנטים. בסיום ההתנסות במחלקת האם, המתמחים עוברים הכשרה משלימה הכוללת רוטציה בת 3 חודשים ברפואת הפה המתקיימת במסגרת המחלקה לפתולוגיה אורלית, רפואת הפה ודימות מקסילופציאלי בבית ספרנו, ושתי רוטציות המתקיימות בבתי חולים: רוטציה בת 3 חודשים במחלקה לכירורגיית פה ולסתות ורוטציה בת שנה במכון לפתולוגיה כללית.

בסיום ההתמחות ניגשים המתמחים לבחינה עיונית (שלב א') ולבחינה מעשית (שלב ב') מטעם המועצה המדעית של ההסתדרות לרפואת שיניים לקראת קבלת תואר מומחה בפתולוגיה אורלית מטעם משרד הבריאות.

בהתאם למתווה החדש שהוסכם מול משרד הבריאות לא ייגבה שכר לימוד מהמתמחים.

המתמחה ירכוש ידע ומיומנויות בתחומים המפורטים להלן:
  1. מחלות רקמות סב השן
  2. הפרעות התפתחותיות מורפולוגיות בשיניים וברקמות חלל הפה
  3. מחלות המתבטאות בשלפוחיות ובכיבים בריריות הפה
  4. נגעים לבנים/לבנים-אדומים בריריות הפה
  5. נגעים פיגמנטוזיים של ריריות הפה והרקמות הרכות באזור ראש-צוואר
  6. נגעים בולטים/תפיחויות ממקור אפיתליאלי ושל רקמת חיבור: תגובתיים, שפירים וממאירים
  7. מחלות וגידולים של בלוטות הרוק
  8. סרטן חלל הפה וגידולים ממאירים נוספים
  9. ציסטות בעצמות הלסת וגם ברקמות הרכות של חלל הפה והאזורים הסמוכים בראש צוואר
  10. גידולים אודונטוגניים
  11. גידולים בלסתות שאינם ממקור אודונטוגני (שפירים וממאירים)
  12. מחלות בלסתות
  13. מחלות מטבוליות בלסתות, כולל מחלות גנטיות וסינדרומים האופייניים לרקמות חלל

הפה והאזורים הסמוכים

  1. מחלות זיהומיות
  2. בקיאות בשיטות המחקר המקובלות בפתולוגיה אורלית
  3. כושר קריאה ביקורתית של הספרות המקצועית בתחום פתולוגיה אורלית
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>