חיסונים שנדרשים לקבל סטודנטים לרפואת שיניים

בגלל הסיכון להידבק ולחלות במחלות זיהומיות שכיחות במשך שנות הלימודים  ו/או במחלקות הקליניות בבתי החולים, חשוב שתלמידי רפואת שיניים  יהיו  מוגנים מפני מחלות אשר ניתן למנוע ע"י חיסונים ספציפיים.

כלל בתי חולים ומרפאות מאוד מקפידים על הגעתכם עם כרטיס חיסונים מעודכן הכולל  את כל החיסונים הנדרשים  ע"י משרד הבריאות. סטודנט שיגיע ללא כרטיס תקין  לא יורשה להיכנס  למחלקות.

רשימת החיסונים

יש  לבדוק בפנקס החיסונים האישי את החיסונים שהתקבלו בעבר,ולהשלים באופן עצמאי את החיסונים /בדיקות החסרים והנדרשים בהתאם להמלצות של משרד הבריאות לשנת תש"פ:

1. שתי מנות MMR או נוגדנים חיוביים לשלוש המחלות
  2. שלוש מנות HEPATITIS B   ו נוגדנים  anti-HBS ab  חיוביים
  3. בדיקת נשאות  להפטיטיס בי : anti-HBcore ab  ו-  HBsAg antigen
  4. מנה אחת של POLIO (IPV) שהתקבלה לאחר גיל 18
  5. מנה אחת שלTDAP   שהתקבלה לאחר גיל 18 (הכולל שעלת ,בכל מקרה טטנוס  מלפני 10 שנים)
  6. שתי מנות varicella  או נוגדנים חיוביים
  7. בדיקת מנטו דו שלבי

הסבר על החיסונים הנדרשים:

1. חיסון נגד חצבת -אדמת – חזרת- MMR :

מי  שלא קיבל  שני חיסונים בעבר, X2) חצבת, X2 אדמת, X2 חזרת  או 2xMMR ), או מי שאין בידו תיעוד על חיסון בעבר, יקבל 2 מנות חיסון בהפרש של חודש  או יציג בדיקת נוגדנים חיובית ל 3 המחלות.

1. חיסון נגד דלקת כבד Hepatitis –B :

3 זריקות: זמן 0, אחרי חודש, אחרי חצי שנה מהראשונה.

כל מי  שהתחסן בעבר בסדרה מלאה, מתבקש להציג תיעוד של החיסון ובנוסף , תוצאות

בדיקת נוגדנים - anti-HBs ab ובדיקת נשאות. מומלץ לא לדחות לרגע האחרון את בדיקת הנוגדנים, מאחר ותוצאה שלילית מחייבת קבלת מנת דחף (לכל הפחות) ובדיקה מחודשת של הנוגדנים לאחר 4-6 שבועות.

בדיקת הנוגדנים תתבצע  באופן  עצמאי באמצעות הפנייה למעבדה דרך רופא המשפחה.

1.  פוליו  :חיסון נגד שיתוק ילדים-  IPV:

יש לקבל מנת דחף אחת בתרכיב מומת (IPV),  אם אין עדות למנת דחף שהתקבלה לאחר גיל 18 .

1. חיסון נגד דיפתריה +טטנוס+ שעלת =  Tdap :

כל מי  שלא קיבלו מנה אחת של חיסון לאחר גיל 18 או שקיבל את החיסון לפני יותר מ-10 שנים חייב להתחסן. על החיסון לכלול חיסון נגד שעלת (pertussis ) . חיסון dt אינו תחליף לחיסון ה –Tdap .

1. אבעבועות רוח- Varicella  :

יש לקבל 2 מנות חיסון נגד אבעבועות רוח בהפרש של חודש, (מי שאין לו נוגדנים או שלא חלה בעבר) או להציג בדיקת נוגדנים  חיובית ל- Varicella  .

1. שחפת : טוברקולין בשיטת  מנטו דו-שלבי:

יש לבצע את הבדיקה במלש"ח  (רשימה מצורפת) או במרפאת חיסונים מורשית.

הבדיקה כוללת 2 שלבים ברווח זמן של שבוע עד 6 שבועות. כל שלב כולל הזרקת טוברקולין ביום

הראשון וקריאה של התגובה לאחר 48-72h ( בסך הכל 4 ביקורים).

מי שיוצא חיובי בבדיקה הראשונה , (תוצאה גבוהה מ-10 מ"מ ),  לא יבצע שלב שני אלא יבצע

צילום חזה במלש"ח. אם המצב תקין, יתקבל אישור המציין ש "אין מניעה תעסוקתית".

יש להציג את  כל האישורים הרלוונטים לתהליך.

יש להמתין 4-6  שבועות בין חיסון MMR /חיסון נגד אבעבועות רוח,  לבין ביצוע תבחין לטוברקולין בשיטת מנטו.

מקום קבלת החיסונים

ניתן להתחסן בלשכות הבריאות ,במרפאות למטיילים של בתי החולים השונים, ושל קופות החולים מכבי וכללית.

בנוסף, ניתן לקבל חיסונים  ואישור ג ' במרפאת האוניברסיטה. יש לקבוע תור עם אחות החיסונים  (ללחוץ על "משרד" במענה האוטומטי) בימי ג' ו- ד' בשעות 8:30-13:30, בטלפון : 03-6415818. דמי החיסון ישולמו ישירות ע"י הסטודנט. הסטודנטים מתבקשים להגיע למרפאה רק לאחר תיאום מראש , עם פנקס חיסונים, תוצאות בדיקות , תעודה מזהה ואישור קבלה ללימודים.

את הבדיקות הדם לסרולוגיה יש לבצע באופן עצמאי: יש לבקש הפנייה מרופא המטפל ולבצע בקופות החולים. חברי קופות חולים כלילית יוכלו לבצע את הבדיקות הדם במרפאת האוניברסיטה בהצגת הפניית רופא מטפל בלבד.

לתבחין טוברקולין, ניתן להיבדק דרך המלש"ח (ליגה למניעת מחלות ריאה) בהתאם לפיזור הגיאוגרפי , או בבתי חולים.

מרכזים לאבחון וטיפול בשחפת (מלש"חים):

ישוב

כתובת​

טלפון​

​אשקלון

מרפאת חוץ - בית חולים ברזילי, רח' ההסתדרות 1​

08-6745465​

באר שבע​

רחוב רמב"ם 2​ (בית רקיעים - קומה 3)

​08-6233710

​חדרה

​רחוב בוטקובסקי 25

​04-6222389

​חיפה

רחוב הגפן 44​

​ירושלים

מרכז רוקח, רחוב שרי ישראל 5​

02-5017555​

​נהריה

​מרפאות חוץ, בית החולים נהריה (ת.ד 21)

04-9107523​​

​נצרת

​בית החולים האנגלי, רחוב פאולוס השישי 25

04-6028819​

​רחובות

​רחוב אהרוני 32

​תל אביב

​רחוב חובבי ציון 16

03-6291814​

המכון למחלות ריאה תל-השומר:

חדר אחיות: 03-5302818

דלפק קבלה : 03-5302745

לוח זמנים לפי שנת התחלת הלימודים

1.  הסטודנטים שיתחילו בשנת לימודים תשפ"א מתבקשים להציג עד תחילת סמסטר ב' של שנה א' , אישור ג' ממשרד הבריאות המאשר קבלת כל החיסונים הנדרשים על פי נוהל חיסון תלמידי מקצועות הבריאות והרפואה. המועמדים יתקבלו על תנאי עד להשלמת תכנית החיסונים.
  2. הסטודנטים שהתחילו בשנת לימודים תש"פ מתבקשים להציג עד סוף שנת הלימודים, אישור ג' ממשרד הבריאות המאשר קבלת כל החיסונים הנדרשים על פי נוהל חיסון תלמידי מקצועות הבריאות והרפואה.

לקבלת האישור, על הסטודנטים להגיע למרפאת החיסונים באחת מלשכות הבריאות  הפזורות בארץ עם המסמכים הבאים:

• פנקס חיסונים או מסמך אחר המעיד על החיסונים שהתקבלו בעבר (כולל מילדות)
  • תוצאות בדיקת נוגדנים  נגד הפטיטיס בי  (anti-HBs ab) (חובה)
  • תוצאות בדיקת  נשאות להפטיטיס בי  (HBs antigen  ו-anti-HBcore ab).
  •  תוצאות בדיקת נוגדנים  נגד MMR  ו/או אבעבועות רוח (במידה ואין עדות על קבלת חיסון בעבר)
  • תוצאות תבחין טוברקולין (מנטו דו-שלבי) ממלש"ח (מרכז לאבחון וטיפול בשחפת) או ממרפאה  למחלות ריאה בביתי החולים. מומלץ לבצע את בדיקת המנטו לפני תהליך השלמת החיסונים.

1.  הסטודנטים שהתחילו בתשע"ט ולפני  מתבקשים להשלים את תכנית החיסונים (מלבד בדיקת מנטו) עד סוף שנה ב' .

את המנטו יש להשלים בשנה ג' עד סוף חודש מרץ.

1.  חשוב לדעת:
  • מומלץ להקדים ולבדוק נוגדנים להפטיטיס בי , מאחר ובדיקת נוגדנים שלילית תחייב חיסון מחדש.
  • במידה ולא קיים תיעוד על חיסון MMR ו/או אבעבועות רוח, מומלץ להקדים ולבדוק נוגדנים , מאחר   ובדיקת נוגדנים שלילית תחייב חיסון מחדש.
  • בנוסף ,סטודנטים שנדרשים להציג אישור ג', יצטרכו גם  להציג בדיקת מנטו  עדכנית לפני תחילת הפעילויות הקליניות שבמסגרת הלימודים. (סוף שנה ג').
  1. יש להעביר את כל האישורים הנדרשים דרך האתר של הקורס "חיסונים" בשנה הרלוונטית ולפעול על פי ההוראות המפורטות באתר .כל סטודנט שיציג אישור ג'  של משרד הבריאות חייב לצרף גם את הנספחים . תוקף האישור ייקבע על סמך תאריך הבדיקות (מנטו ונוגדנים).

• לייעוץ , ניתן לפנות לדר' נטלי בן-כליפה  לטל : 03-6409798  החל מהשעה 14:00 או למייל:medvaccin@tauex.tau.ac.il