רפואת BRCA ומוטציות פתוגניות אחרות
כיצד נוכל להעניק טיפול מיטבי ומקיף בנשאות BRCA?
קורס ייחודי המציג את הידע העדכני ביותר בטיפול בנשאות BRCA, מאבחון ועד מעקב ארוך טווח.
הקורס מקיף את כל היבטי הטיפול - מהמלצות למעקב וסיכוני תחלואה, דרך אבחון טרום השרשתי ואמצעי מניעה, ועד לניתוחים מונעים וליווי לאחריהם.
רכזי הקורס: ד"ר גדעון קופרניק | ד"ר נעמה סרבניק | ד"ר פנינה מור
הקורס ייפתח בשנה"ל תשפ"ו
תכנית לימודים >>
- הקניית ידע עדכני על משמעות והשלכות נשאות BRCA
- הבנת הסיכונים האונקולוגיים והמעקב הנדרש
- לימוד שיטות אבחון וגישות טיפוליות מתקדמות
- הכרת אפשרויות הניתוחים מפחיתי הסיכון והשלכותיהם
- העמקת הידע בטיפול במנופאוזה מוקדמת
- פיתוח גישה רב-תחומית לטיפול כוללני
- הבנת ההיבטים הפסיכו-סוציאליים של הנשאות
- מתן כלים להתמודדות עם השלכות ארוכות טווח של הטיפולים
מפגשי On-line בפלטפורמת ZOOM
ימי ראשון בין השעות 18:00- 20:30
- רופאים ורופאות
- אחים ואחיות
- אנשי ונשות צוות פרה-רפואי
- מטפלים ומטפלות העוסקים בתחום נשאות BRCA ומוטציות פתוגניות אחרות
- אישור לימודים סמסטריאלי יינתן רק אם הלומד.ת השתתף.ה לפחות ב- 75% מהמפגשים
-
נקודות זכות: 21 לקורס.
הקורס יתייחס לאבחון מוקדם ולמעקב אחר הנשאים.ות, לסוגיות רפואיות נלוות כגון שימוש באמצעי מניעה וטיפולי פריון, ולניתוחים מפחיתי סיכון. בנוסף, הקורס ידון בבריאות האישה לאחר ניתוח כריתת טפולות מפחית סיכון על כל היבטיו ועל הטיפול במנפאוזה מוקדמת.
התוכנית מיועדת לרופאים, אחיות ואנשי צוות פרה-רפואי, שנפגשים בנשאים ונשאיות של BRCA ומוטציות פתוגניות אחרות. התוכנית תעסוק בהיבטים השונים של הנשאות הגנטית. יינתן ידע על הרקע הגנטי, על המשמעות הקלינית של הנשאות, המשמעות האונקולוגית של הנשאות, הדרכים למעקב, אבחון מוקדם של סרטן, טיפול והתמודדות עם הנשאות. יובא הידע הקיים על המשמעות הבריאותית והאנדוקרינית של המנפאוזה הכירורגית.
בשנים האחרונות, עם כניסת סקר האוכלוסייה ל-BRCA, ישנה עלייה באבחון נשאים ונשאיות חדשים, שמובילה להתעניינות רבה בבריאות הנשאיות והנשאים. יש צורך במענה של מטפלים.ות מכל הדיסציפלינות בנשים וגברים נשאים. הסיכון הבריאותי המשמעותי הנלווה לנשאות מחייב ידע מעמיק ואמין בכל הדיסציפלינות הרפואיות המעורבות. התייחסות לא נכונה יכולה להביא לנזק בריאותי משמעותי, עם פגיעה קשה באיכות החיים של המעורבות.
לנשאיות של הוריאנט הפתולוגי ב-BRCA1 וב-BRCA2 יש סיכון לחלות בסרטן השחלה במהלך חייהן 44% ו-17% בהתאמה, וסיכון לחלות בסרטן השד 72% ו-69% בהתאמה. כריתת שדיים (עם או בלי שחזור) מורידה את הסיכון לחלות בסרטן שד ב-90-95%. כריתה כירורגית של השחלות מורידה את הסיכון לחלות בסרטן השחלה ב-80-95%. לכן, ההמלצה היום היא כריתת שחלות בנשאיות של BRCA1 בגיל 35-40, ובנשאיות של BRCA2 בגילים 40-45.
ניתוחי כריתת שד מפחיתת סיכון כרוכים בסיכון להשפיע על איכות החיים הפסיכולוגית והמינית של האישה, עם השלכות בדימוי גוף ואובדן השד. לכריתת שחלות מפחיתת סיכון בגיל כה צעיר יש משמעות בריאותית כבדה, עם עלייה של תחלואה כללית והאצת מחלות כרוניות. מספר רב של מחקרים הדגים שכיחות גבוהה במיוחד של סימפטומים אופייניים ולא אופייניים של גיל המעבר. בנוסף לגלי החום, הפרעות השינה והשינויים במצב הרוח, מופיעים גם קשיים בעבודה, הפרעות בתפקוד מיני ושינויים קוגניטיביים. כל אלה נמשכים זמן רב יחסית ומגיבים פחות ביעילות לטיפולים מקובלים. מכאן ברור שלכריתת שחלות יש אמנם יתרון אונקולוגי, אבל מחיר בריאותי שיכול להיות כבד.
מכאן שההתייחסות לנשאיות מתחלקת לשני תחומים: התחום של האבחנה והפתרונות הכירורגיים, והתחום של בריאות האישה לאחר הכירורגיה.