פוקוס- הכירו את ד"ר תמי בר-שליטא

עודכן: 20.03.2023

נעים להכיר - את ד"ר תמי בר-שליטא,
חברת סגל בכירה בחוג לריפי בעיסוק, המכהנת כיום כראש תוכנית המוסמך בחוג.
ד"ר בר-שליטא למדה את התואר הראשון באוניברסיטה העברית בביה"ס לריפוי בעיסוק. לאחר מכן עבדה כמרפאה בעיסוק בתחום הילדים, ובמקביל לעבודתה סיימה תואר שני באוניברסיטה העברית בביה"ס לריפוי בעיסוק. את לימודי הדוקטורט בנושא ויסות חושי וכאב בילדים ובמבוגרים סיימה במדעי הרפואה באוניברסיטה העברית.
 
נפגשנו איתה כדי להכיר אותה קצת יותר מקרוב;

 

איך היית מסבירה את המחקר שלך לאדם מן הישוב?
הסביבות השונות בהן אנו נמצאים (אולם הרצאות, קפיטריה, משרד, בית) מייצרות מטבען מגוון עצום של גרייה חושית (תאורה, ריחות, טמפ', רעש, צלילים). לרובינו האינפוט החושי מסייע ומכוון התנהלות יומיומית יעילה. למעשה התפיסה הרב חושית היא שלב ראשון והכרחי לכל תהליך עיבוד מידע גבוה יותר, ולכן היא קריטית לתפקוד יעיל. 
ישנם כ- 10% מהאוכלוסייה הבריאה שמגיבים לגרייה חושית בסביבות החיים הרגילות באופן המפריע להם לתפקוד יעיל, וגם פוגע ברווחתם האישית. לדוגמא יש אנשים שלא מסוגלים להתרכז כשבסביבתם רעשי הקלדה מלפטופ, או שהתאורה במקום העבודה/לימודים היא של נורות ניאון (הן מזמזמות ומרצדות), או כשיש בסביבתם ריח בושם. המצב הזה נקרא הפרעת ויסות חושי. להפרעה ביטוי מאוד מגוון, אך המשותף תמיד הוא פגיעה בתפקוד, באיכות החיים, ובמיצוי הפוטנציאל האישי.

למחקר שלי  שתי זרועות: במעבדה - אנחנו עוסקים בהבנת המנגנונים בבסיס ההפרעה והקשר למנגנוני כאב. על בסיס אלו אנחנו מפתחים טיפול מבוסס מנגנון. בשדה הקליני - אנחנו בוחנים את התרומה של ההפרעה למצבי בריאות שונים שבהם השכיחות שלה גבוהה.
הייחודיות של המחקר שלנו בהפרעת ויסות חושי היא ההבנה שעיבוד של גירויים חושיים לא כואבים (ריח, טעם, צלילים) קשור בעיבוד של גירויים כואבים.

 

מה את הכי אוהבת בעיסוק שלך?
אני אוהבת ומאוד נהנית משיתופי פעולה עם קולגות, את היצירתיות, את חופש המחשבה שלמעשה מגדיר שהשמיים הם הגבול, ואת האתגר האינטלקטואלי. מרתקת אותי ההגעה ההדרגתית לרעיון סדור, רציונל למחקר, ולממצאים עם אופק ערכי. 
חשוב לי שהמחקר שלי יוביל לשיפור ההבנה, ובסופו של דבר לשיפור השירות הקליני שאנשים במצבי בריאות שונים מקבלים בשטח.  
ההוראה גם היא חשובה לי, ובה אני אוהבת את הזכות שיש לי לתרום ולהשפיע על דמות הבוגרים שלנו – המרפאים בעיסוק בעתיד. 

 

איך את שומרת על איזון ובריאות בחיים בכלל, ובקריירה בפרט? 
זה כיף גדול עבורי כאשר הבית מתמלא במשפחה בסופי שבוע. זה מהווה עבורי הנאה ואיזון.
הים הוא גם משהו שממש מווסת אותי- המראות, וגם הצלילים שהמים מפיקים. אני מרבה לעשות הליכות בים. 

 

ראו כתבה שהתפרסמה ב-N12 אודות מחקר של ד"ר בר-שליטא ועמיתיה, העוסק באוטיזם וויסות חושי

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>