טיפול בחברה רב תרבותית - מחקריה של ד"ר מיכל יצחקי, החוג לסיעוד

ד"ר מיכל יצחקי משלבת שיטות ניתוח כמותיות ואיכותניות במחקריה ורואה חשיבות רבה בלימוד והעמקה של תיאוריות בסיעוד התורמות להתפתחות המקצועית של הסיעוד בארץ ובעולם

החוקר.ת מאחורי המחקר

תיאוריות כבסיס לעשייה

בשנים האחרונות ישנה מגמה לשלב שיטות מחקר על מנת להרחיב ולהעמיק את הידע הנצבר ולהפיק את המרב מעוצמתן של השיטות השונות. ד"ר מיכל יצחקי משלבת שיטות ניתוח כמותיות ואיכותניות במחקריה. מיכל רואה חשיבות רבה בלימוד והעמקה של תיאוריות בסיעוד שמהוות את התשתית של הסיעוד: "תיאוריות בסיעוד הינן הבסיס לעשייה ולמחקר בסיעוד. התיאוריות תורמות להתפתחות המקצועית של הסיעוד בארץ ובעולם". מחקריה מבוססים על מגוון תיאוריות בסיעוד.

 

טיפול בחברה רב תרבותית 

התמקדות ב-  Cultural competence, שהינה הכשירות התרבותית והחברתית של צוות מטפל לטפל במטופלים מרקע תרבותי שונה.

 

היבט נוסף בתחום זה הינו הטמעת מנהגים חברתיים ותרבותיים של אחיות מהגרות. המחקר של ד"ר מיכל יצחקי ופרופ' מלי אהרנפלד מתמקד בהסתגלות של אחיות עולות לארץ החדשה: אחיות שעלו מהפיליפיניים לארצות הברית לעומת אחיות שעלו מברית המועצות לשעבר לישראל. מחקר זה נערך יחד עם תיאורטיקנית מובילה בסיעוד מאוניברסיטת Case Western Reserve University באוהיו: Joyce Fitzpatrick Prof. ובמסגרתו נבחנה ההשתלבות של האחיות המהגרות והסתגלותן לארץ החדשה הן מבחינה מקצועית והן מבחינה אישית. לדוגמא, האחיות נשאלו אודות הסתגלותן לשגרת העבודה וחיי היום יום ושפת הדיבור בה הן מעדיפות להשתמש בארץ החדשה (בעבודה ומחוץ לעבודה).

 

ממצאי המחקר העיקריים מצביעים על כך שהאחיות הפיליפיניות שעלו לארצות הברית אימצו את מנהגי ארה"ב ואילו ילידות ברית המועצות שעלו לישראל המשיכו להזדהות עם התרבות של ארץ לידתן. מחקר המשך בוחן את שביעות הרצון מהעבודה של שתי הקבוצות הללו.

 

משום המחסור החמור באחיות בעולם והמגמה הנמשכת של הגירת אחיות ממדינה למדינה, תרומתו של מחקר זה משמעותית להעלאת שביעות הרצון של האחיות המהגרות, לעידוד הסוציאליזציה שלהן למקצוע  ולפיתוח רגישות תרבותית וחברתית הן בעבודה והן בחיי היום יום.

 

מחקר זה פורסם כמאמר בכתב עת והוצג גם בהרצאות בכנסים בינלאומיים בסיעוד: בכנסי International Council of Nurses (ICN)  בדרום אפריקה ובמלטה, ובכנס של ה – Sigma Theta Tau International באורלנדו.

 

Caring  כלפי המטופל/ Caring של המטפל

 מחקר בינלאומי שנערך בשיתוף עם תיאורטיקנית מובילה בסיעוד מאוניברסיטת Colorado: Jean Watson.

 

המחקר בוחן את תהליך ה- Caring שחוות 633 אחיות מאנגליה, ישראל, ניו זילנד וארצות הברית. המחקר מתמקד בהבנת הגורמים המשפיעים על טיפול עצמי של האחיות והקשר ליכולתן לטפל גם באחרים. נבדק הקשר שבין טיפול עצמי לבין שחיקה ו– compassion fatigue שאחיות חוות. ממחקר זה עולה שההתנהגויות הכוללות טיפול עצמי השכיחות ביותר בקרב אחיות הינן: שמירה על אמונה ותקווה, רכישת ידע ופיתוח מערכות יחסים עם הזולת המבוססות על סיוע ואמון. נמצאה רמת סיכון גבוהה ל compassion fatigue ולשחיקה בקרב האחיות. מסקנות המחקר מלמדות על כך שככל שהיכולת של האחיות לטיפול עצמי גבוהה יותר, יורד הסיכון שלהן לחוות שחיקה בעבודה ו - compassion fatigue.

 

מחקר זה פורסם בספר שערכה Watson שיצא לאור בשנת 2011 וכהרצאה בכנס בינלאומי של הסיעוד שנערך בירושלים בשנת 2012.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>