שני מחקרים חדשים חושפים נקודות תורפה חדשות של תאי סרטן אנאפלואידיים
פרופ' אורי בן-דוד
המחקר ראשון עוסק בתאים סרטניים עם מספר לא תקין של כרומוזומים, תופעה שמאפיינת סוגי סרטן רבים. החוקרים פיתחו מודלים מיוחדים של תאים כאלה ובדקו לעומק איך הם מתפקדים. הם גילו שתאים כאלה מצליחים להתמודד עם נזקים לדנ"א טוב יותר מתאים רגילים, אבל יש להם נקודת חולשה: הם תלויים במסלול איתות תאי שנקרא RAF/MEK/ERK כדי לשרוד.
החוקרים הראו שאפשר לנצל את התלות הזו כדי לפגוע בתאים הסרטניים – למשל, באמצעות תרופות שמעכבות את המסלול הזה או בשילוב של תרופות כאלו עם כימותרפיות שיוצרות נזק בדנ"א של התאים. הממצאים האלו יכולים לעזור לפתח טיפולים חדשים או לשפר את התרופות הקיימות לסרטן.
למחקר המלא: https://www.nature.com/articles/s41467-024-52176-x
המחקר השני עוסק גם הוא בתאי סרטן אנאפלואידיים (תאים עם מספר לא תקין של כרומוזומים) ובאופן שבו הם מתמודדים עם המצב הלא מאוזן שלהם. תאים אלה מתמודדים עם עומס של שעתוק גנים וסטרס כתוצאה מחלבונים לא תקינים. כדי לשרוד, הם מגבירים את הפירוק של RNA וחלבונים, מה שעוזר להם לשמור על איזון.
כתוצאה מכך, החוקרים גילו שהתאים האנאפלואידיים רגישים יותר לפגיעה במנגנונים האלה – כלומר, לעיכוב של פירוק ה-RNA או פירוק החלבונים תא. ממצא זה נצפה גם בתאים סרטניים נוספים וגם בגידולים ראשוניים אצל חולים, מה שמעיד על הרלבנטיות הקלינית שלו. המחקר מצביע על כך שאפשר לנצל את נקודת התורפה הזו כדי לפתח טיפולים חדשים וממוקדים לסרטן, במיוחד עבור תאים אנאפלואידיים.