החוג לניהול מצבי חירום ואסון

למידע נוסף על תכנית הלימודים הרב תחומית לניהול מצבי חירום ואסון (.M.DM)

Press here for the English website of the International Multidisciplinary Program for Emergency and Disaster Management

ראש החוג: ד"ר ברוריה עדיני

יועץ אקדמי: ד"ר מורן בודס

מרכז אקדמי: מר גילי שנהר

מזכירות סטודנטים: גב' טלי הרמן (emergex@tauex.tau.ac.il)

רכזת סטודנטים בינ"ל: גב' גבי בר (emergex@tauex.tau.ac.il)

מוסמך אוניברסיטה (.M.DM) בניהול מצבי חירום ואסון; Master in Disaster Management (M.DM.)

מטרות החוג לניהול מצבי חירום ואסון​:

1. מתן הוראה בתחום ניהול רפואי ורב - תחומי של אסונות ומצבי חרום לסטודנטים בפקולטה לרפואה ופקולטות אחרות.
  2. ניהול תכנית לימודי מוסמך בתכנית הרב - תחומית לניהול מצבי חרום ואסון לאנשי בריאות ובכל תחום הנוגע לניהול מצבי חרום ואסון.
  3. לפעול לביצוע מחקרים רב - תחומיים בנושאים של טראומה, מניעת היפגעות, היערכות לרפואת אסון וניהול מצבי חרום בכלל.
  4. לקיים ימי עיון וכנסים מדעיים בנושאי ניהול מצבי חרום, טראומה ורפואת אסונות

החוג לניהול מצבי חירום ואסון נבחר על ידי המועצה להשכלה גבוהה והאקדמיה למדעים כ"מרכז מצוינות" בתחום של טראומה המונית כחלק מקואליצייה של חוקרים ומוסדות מחקר ואקדמיה.

סוף המאה העשרים ותחילת המאה העשרים ואחת, מתאפיינות בין היתר, במקבץ נדיר של אסונות טבע הרסניים במקומות שונים בעולם, התעצמות משמעותית של אירועי טרור במספר ובתוחלת הנזק ומשמעויותיו הן במזרח והן במערב ובהופעת תחלואה זיהומית חדשה (Emerging Infections) בעלת משמעות גלובלית: חברתית, פוליטית וכלכלית.התגובה לאירועים אלו חייבה מעורבות ושתוף פעולה בין לאומי זריז ויעיל ברמה ואינטנסיביות שלא היו בנמצא קודם לכן.לכל סוג אסון תכונות ומשמעויות האופייניות לו בראייה של בריאות הצבור. בעוד רוב האסונות הינם בלתי צפויים במקום, זמן, עצמה וכוון, לתהליכי מניעה, התמודדות, וטפול באסון ותוצאותיו יש מרכיבים ברורים, ידועים ומוכרים המקובלים ככאלה בין המומחים בתחום. אחד המרכיבים המרכזיים שזוהו כקריטיים להבנת אסון, מניעתו וטפול בו הינו הצורך להבינו ולהגיב אליו בתפיסה רב - מערכתית ורב - שלבית.

לאסון יש יכולת לפגוע בכל רמות הפעילות האנושית :פרט, משפחה, קהילה, מדינה, מעצמה, גופים בין לאומיים במגזרים שונים בעצמה המשתנה בהתאם למוכנותם, רמת עמידותם, הסיוע אותו יקבלו ויכולת השתקמותם. הבנת הדינמיקה המהירה של האסון ותכונותיו האופייניות, מאפשרות (בשאיפה) למקבלי ההחלטות להתערב במהלכו בנקודות קריטיות לצמצום הנזק לאדם , לסביבה ולרכוש. הבנת האסון ותגובה נאותה לו מחייבות לכן, שתוף פעולה בין-תחומי של גופי המחקר והידע לבין גופי הפעולה וההתמודדות.

על רקע זה, הוקמה תכנית בינתחומית זו, אשר שמה לה למטרה ללמוד וללמד את העוסקים בתחום החירום והאסון, ע"מ לעודד תהליכי חשיבה ומתן פתרונות מקוריים ויישומיים להתמודדות יעילה ברמת הפרט, הארגון, המערכות התומכות, מקבלי ההחלטות וקובעי המדיניות, בכל הנוגע לטיפול במצבי חירום ואסון ותוצאותיהם הטראומטיים.

הייחודיות של תכנית זו הינה הכשרה, ידע, הבנה וראיה בינתחומית רחבה בעיסוק באסונות. העיסוק בתחום האסונות מחייב הבנת ההיקשים וההשפעות של הדיסציפלינות האחרות העוסקות בעניין.

התכנית פועלת במסגרת ביה"ס לבריאות הצבור שבפקולטה לרפואה והיא מביאה מרצים בכירים ומומחים בתחום מפקולטות ודיסציפלינות שונות באוניברסיטת ת"א ומחוצה לה. ביניהם נציגים מהפקולטה למדעי החברה (ביה"ס לתקשורת, בית הספר לעבודה סוציאלית ע"ש בוב שאפל); הפקולטה למדעי הרוח (החוג לגיאוגרפיה, ביה"ס להיסטוריה); הפקולטה לניהול ועוד.

התכנית מעניקה את התואר מוסמך בניהול מצבי חירום ואסון (.M.DM). באתר תוכלו למצוא מידע מקיף גם על תכנית לימוד זו. למידע על תכנית הלימודים עבור סטודנטים מחו"ל נא עיינו בקישור לאתר התכנית הבינלאומית בשפה האנגלית.

אתר התכנית הישראלית לניהול מצבי חירום ואסון

אתר התכנית הבינלאומית לניהול מצבי חירום ואסון