פוקוס- הכירו את פרופ' צביה בר-נוי

עודכן: 08.12.2022

נעים להכיר - את פרופ' צביה בר-נוי,
חברת סגל בכירה וותיקה בחוג לסיעוד, המכהנת כיום כראשת החוג לסיעוד.
פרופ' בר-נוי למדה את התואר הראשון באוניברסיטה העברית בחוג לסיעוד ולאחר מכן עבדה 7 שנים כאחות בטיפול נמרץ ילדים, במקביל לעבודתה סיימה תואר שני בגנטיקה של האדם בהצטיינות באוניברסיטת תל-אביב.
את  לימודי הדוקטוראט בגנטיקה של האדם ביצעה באוניברסיטת תל-אביב בהנחייתה של פרופ' קוסובר איתה משתפת פעולה במחקרים משותפים עד היום.

 

נפגשנו איתה כדי להכיר אותה קצת יותר מקרוב;

 

איך היית מסבירה את המחקר שלך לאדם מן הישוב?

למידע גנטי ישנה משמעות גם לבני המשפחה, כי הם חולקים מאגר גנטי משותף.  לכן, אם לי יש מוטציה שגורמת למחלה, יתכן וגם קרוב המשפחה ירש את אותה מוטציה. כאשר עושים בדיקות גנטיות, האדם הנבדק מקבל את תוצאות הבדיקות מהיועץ הגנטי שהן בעלות חשיבות גם לבני המשפחה. אבל, על פי חוק, המידע הגנטי שייך אך ורק לאדם שנבדק, כך שהאחריות להעברת המידע לבני המשפחה מועברת לנבדק. למעשה אנחנו מאצילים על הנבדקים פעולה שבדרך כלל מבוצעת על ידי המטפלים:  מסירת מידע רפואי (גנטי) לבני משפחה. מספר סוגיות עולות ממציאות זו, כמו נבדקים שאינם מעבירים את המידע הגנטי לבני המשפחה, או העברת מידע לא מדויק לבני המשפחה. לכן ישנה חשיבות בהבנת הגורמים שקשורים לשיתוף המידע הגנטי עם בני המשפחה ובניתוח המרכיבים הקשורים להבנת המידע הגנטי.

מחקר אותו אני מבצעת, קשור בשיתוף מידע גנטי במשפחות בקרב נשאים למוטציה הקשורה לסרטן שד/שחלות ומעי תורשתיים. אנו פונים לנשאים ובודקים את התנהגויות הבריאות שלהם, הבנת מידע גנטי, האם גילו את דבר הנשאות שלהם לבני המשפחה וסיבות לאי גילוי. בנוסף אנו בוחנים גורמים פסיכולוגיים כמו: חרדה מסרטן, תמיכה חברתית, ואיכות חיים ומבקשים מאותם נשאים להזמין בני משפחה להשתתף במחקר. אחרי שנוצר קשר עם קרובי המשפחה, הם מתבקשים לענות על אותו השאלון וכך נוצר שיתוף מידע עם קרובי המשפחה ומתאפשר להבין גורמים הקשורים לשיתוף המידע. עד כה סיימנו לאסוף נתונים מכ-100 משתתפים (נשאים ובני משפחה) ואנו מתחילים בניתוח הממצאים הראשוניים.

 

מה את הכי אוהבת בעיסוק שלך?

אני הכי אוהבת את החופש לעוף עם הדמיון. חופש שמאפשר לחשוב מחוץ לקופסא על רעיונות חדשים למחקר. חופש בבניית מודלים קשרים ותיאוריות, חופש שמאפשר לעבוד מכל מקום בעולם. חופש שמאפשר יצירת קשרים וחיבור בין תחומים.

 

ספרי לנו משהו מעניין שאנו לא יודעים עליך.

בנהיגה כדי להישאר רגועה ולא להתרגש מהפקקים אני מקשיבה לספרים מוקלטים באנגלית, אז אם תראו אותי יושבת ברכב בחניה, זה רק בגלל שאני חייבת לסיים קטע מסקרן בספר.

 

ולסיום, ספרי לנו איך את שומרת על איזון ובריאות בחיים בכלל, ובקריירה בפרט?
איזה אורח חיים את מנהיגה?

בקריירה קשה לי לשמור על איזון. יחד עם זאת אני עושה ספורט כמו יוגה, רכיבה על אופניים ביתיים והליכות. אני משתדלת לבקר את הנכדים לפחות פעם בשבועיים ולא להתרגש מהבלאגן בחדר של הבן.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>